Omul de PR vazut ca diplomat

Nu stiu la ce sens al cuvantului “diplomat” va ganditi voi in primul rand – dar stiu la care ma gandesc eu.

Prajitura cunoscuta sub numele de “Diplomat” este pe placul multora. O prajitura alba, pura, dulce, uneori cu fructe (e drept ca in materie de prajituri multe altele sunt mult mai bune – mai ales daca in loc de frisca se prefera ciocolata). Dulce trebuie sa fie si graiul omului de relatii publice – vorba aceea “vorba dulce mult aduce”. Poti ajunge departe daca stii cum sa ii vorbesti cuiva. La fel, multe se pot pierde atunci cand limbajul, tonul etc. nu sunt adaptate situatiei.

Meseria de om de relatii publice atrage inca precum un magnet. E nevoie de multe calitati si abilitati pentru a avea succes. Evident ca sunt multe persoane care au reusit si au ajuns acum sa isi si impartaseasca experienta. Spuneam mai demult ca omul de PR poate fi vazut ca un detectiv, dar si ca un mijlocas. Legat insa de prajitura – dar si de diplomatie, se spune ca “Un diplomat este o persoană care îţi va spune să te duci în iad într-o manieră în care chiar de-abia vei aÅŸtepta călătoria.” (citat preluat de aici).

Dincolo de citate insa ramane realitatea. Intotdeauna PR-ul trebuie sa fie diplomat. El trebuie sa aiba grija la cum se poarta, la cum le raspunde jurnalistilor, la cum vorbeste cu sefii ori cu directorii companiilor client. Se intampla ca atunci cand un PR nu este diplomat sa socheze iar situatiile sa degenereze. El este recunoscut pentru abilitatea cu care raspunde (a nu se intelege gresit abilitatea de a ascunde adevarul, ceea ce e cu totul altceva si intram in zona de etica si PR) si reactioneaza. Trebuie sa fie asadar consecvent – in viata persoanala si in plan profesional.

Ca sa ne amuzam putin am spune ca PR-ul asta… nu-i asa de simplu precum pare 🙂 Poate voi, cei ce lecturati acest blog, aveti vreme sa impartasiti niste situatii in care a trebuit sa fiti diplomat/diplomata. Ce-ati castigat atunci? Ce ati pierdut cand nu ati fost astfel?

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge