Despre nepotism si succes in afaceri

Unii spun ca nu trebuie ca o persoana sa fie condamnata pentru ca isi foloseste atuurile in afaceri. Nu conteaza daca si le foloseste etic sau nu. Nu conteaza, spre exemplu, daca o femeie ce arata bine merge la o intalnire sau negociere cu unul sau mai multi barbati si atunci cand un subiect devine prea sensibil scapa ceva pe jos si apoi incet-incet, zabovind cat trebuie intr-un anumit unghi pentru a deturna atentia interlocutorului. Sau, alternativ, daca poarta fusta scurta poate sa isi schimbe intr-un moment cheie pozitia picioarelor.

In fond… aceasta poate fi atuul acelei persoane, sau elemente ce pot fi utilizate ca truc. NU inseamna ca persoana aceea nu are minte, inseamna doar ca are si niste atribute pe care ar trebui sa si le foloseasca. La fel un barbat sarmant poate sa isi atinga poate mai usor anumite scopuri in diverse intalniri.

Multi viseaza la locuri de munca bine platite si pozitii de top inca de la inceput. O parte reusesc sa ajunga repede in aceste locuri, altii insa ajung manageri sau in functii cu salarii bune si la 50 de ani.  Desigur ca sunt si oameni ce nu doresc responsabilitate prea multa pe umerii lor. Revenind insa la cei ce vor pozitie “de top” unii au sansa de a fi copiii sau nepotii cui trebuie.  Citeam astazi materialul Ivanka Trump: ‘Nepotism Got Me in the Door’. In articol ea recunoaste ca usa s-a deschis pentru ea intr-adevar pentru ca e fata lui Donald Trump. Ivanka subliniaza insa si faptul ca trebuie sa muncesti pentru a ramane acolo unde ti s-a deschis usa.

E drept insa ca sunt si exceptii – companii in care copilul lui X nu conteaza daca e sau nu capabil, e pastrat, are pozitie de manager si salariu pe masura. Ah, si trebuie ascultat cu orice pret.

Avantajele cele mai mari al nepotismului cred eu ca sunt altele. Nu sunt sigura daca e atat de relevant faptul ca ajungi intr-o pozitie de varf undeva inca de tanar si ca, poate, intr-un fel ai mare parte din viitor asigurata. Conteaza enorm mediul in care cresti. Accesul la cunostinte, posibilitatea de a invata inca de mic secretele si de a avea permanent o afacere sub ochi. Ai astfel ocazia la o scoala pe care nu o poti parcurge altfel. Ai oportunitatea de a vedea dedesubturile cel putin ale unui domeniu.

Vezi in sfarsit si modul in care trebuie reactionat in anumite situatii si inveti si cum sa te porti cu unii oameni si angajati – chiar daca uneori exemplul este de “asa nu”.

Mai mult, conteaza relatiile. Participarea la anumite evenimente si, desigur, deschiderea oferita de numele de familie.  In sfarsit ai o oportunitate imensa in a invata din greselile parintelui.

Iata asadar multe avantaje de care altii nu se pot bucura. Iata si unele avantaje pe care altii care doresc sa se mentina intr-o pozitie de top nu le au.

Fireste insa ca daca nu esti copilul cuiva nu inseamna ca nu poti avea o afacere de succes. Pozitia de victima nu ajuta pe nimeni – cel putin nu in mod real, complet si pe termen lung.

Sunt insa doua situatii complet diferite si ele trebuie recunoscute si asumate. Egalitatea de sanse exista insa nu este completa. Sunt enorm de multi factorii ce influenteaza succesul si nepotismul are mult mai multe fatete pe care din pacate multi incearca sa nu le evidentieze si sa creeze o impresie falsa cum ca oricine le-ar fi egali.

Asa cum spuneam a nu se intelege ca nu e bine sa fii copilul cuiva. E drept ca trebuie sa ai parte de o anumita educatie, ca trebuie sa iti doresti sa inveti – nu sa iti petreci viata prin baruri si luand droguri – dar deja acestea sunt alte chestiuni. In fond uneori banii familiei inseamna si ca poti fi sef cu titlul dar sa ai oameni competenti care sa duca greul din umbra si sa aduca succesul companiei.

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge