Oglinda-oglinjoara, care-i cel mai bun PRist din tara?

femeie_oglindaE-atat de usor sa fii si sa faci PR. Sigur ca da, e doar cea mai usoara meserie din lume. Nu-ti trebuie studii de specialitate si ideea e doar sa te descurci. Da, evident, asta zic unii – nu inseamna ca sunt si de acord cu ceea ce spun ei. Relatiile publice implica gandire strategica, diplomatie, creativitate, rabdare si multe altele. Dar… imaginea PRului nu e tocmai fericita – cel putin nu la noi si nu pentru multe companii.

Cum se numesc cei la inceput de drum? Specialisti, evident. De cate ori ati auzit pe cineva sa se recomande ca fiind incepator? Nu mult mai des ati auzit ca e specialist relatii publice chiar si la 2 luni de experienta?

Si uite-asa se-ajunge la obtinerea unei carti de vizita si la asocierea cu o idee. Ce sunt? Specialist relatii publice. In acest moment intervine limitarea. Acum serios vorbind, de ce ar dori cineva sa persevereze, sa invete mai mult, sa afle cum poate face mai bine un lucru, o activitate, cum poate sa isi ajute compania la care lucreaza sau clientul/clientii pe care ii reprezinta mai bine? Doar e mult mai usor sa te plafonezi luandu-ti in cap ideea ca esti perfect.

Unii ajung sa si predea. Desigur aici incepe un cerc vicios si o drama pentru cei ce vor sa faca lucrurile bine. In momentul in care practicile defectuoase ajung sa fie punct de reper pentru altii, avem o problema. Da, avem, pentru ca acest fapt influenteaza orice persoana care ofera servicii de comunicare si relatii publice. Daca de la inceput nu se invata bine si mai ales daca se preda dupa principiul eu detin adevarul universal atunci cei ce vor iesi de pe bancile facultatii vor avea mult de munca pana sa ajunga sa fie buni cu adevarat – daca vor ajunge, daca vor dori sa se perfectioneze.

Minusurile se vad la orice nivel si daca le remarcam din a scrie un comunicat de presa si pana la a face o strategie concluzia e clara. Despre o parte din greselile de PR am scris si eu – si voi mai scrie. E inadmisibil sa pui punct dupa titlu (element de clasa a II-a sau a III-a), sa nu trimiti variantele clare pentru comunicat sau sa nu oferi macar un logo. Si desigur acestea sunt doar elementele de baza.

PRul si mai ales titlurile se urca la cap. Se spune ca atunci cand bei alcoolul ajunge ori in cap ori in picioare – in functie de unde gaseste loc liber mai intai. Impaunarea e caracteristica multora – dar la cati e si justificata?

Share
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge