Business cu suflet

panglicarosieAm auzit de cateva ori vehiculata ideea ca o afacere nu se face cu sufletul, ca pentru a avea un business de succes nu te implici.

Niciodata nu am fost de acord cu aceasta afirmatie.

Daca pun suflet ma implic: da, daca imi place ceea ce fac sau ceea ce am de facut, daca imi place modul in care se poarta si alege sa lucreze clientul pun suflet, ma implic si sansele ca lucrurile sa iasa bine sunt mult mai mari decat atunci cand nu ma doare nici macar in cot. De cate ori rutina nu a ucis pasiunea de orice fel? De cate ori functionari sictiriti nu au enervat lumea? De cate ori oameni care s-au purtat ca oameni nu roboti nu v-au placut?

Un pic de atentie aduce mari beneficii: ma uitam pana si la minunatele hypermarketuri si la casiere/casieri. Niciodata nu mi s-a intamplat sa dau peste nesimtiti. Oricat de obositi erau – chiar daca intrau sau nu in vorba cu noi – tot era ok. Da, nici noi nu i-am luat niciodata la per tu, le-am vorbit frumos, de fapt le-am aratat respectul pe care si noua ne place sa ne fie aratat. Si s-a vazut.

Evident a existat o exceptie. O tanti care aproape de Craciun (dar nu chiar aproape de ajun, ci in acea perioada de iarna) cand am mers la cumparaturi orice obiect lua sa treaca pe la casa de marcat era apoi pur si simplu aruncat pe banda. Da, aruncat. Inclusiv drojdia, inclusiv pungi lapte. Orice. Da, a fost o exceptie, o persoana nesimtita cu adevarat – care a lasat un gust amar.

Voi alege mereu furnizorii care imi arata ca le pasa. In perioada aceasta catelul a avut o problema (lovita de masina, Maxie a avut labuta rupta, ambele oase – a fost nevoie de atela o perioada, apoi de operatie cu pus tija). Cabinetul veterinar ales? Isravet – cel la care am mers si anul trecut cand au salvat-o de la moarte. Motivul? Simplu: de la asistenti pana la doctori toti de acolo pun suflet. Si aceasta nu inseamna ca nu isi fac si treaba bine, ca nu au sangele rece necesar. Dar pun suflet, le pasa de orice animalut si pentru asta le suntem clienti fideli (chiar si doar pentru consulturi de rutina sau vaccinul anual). Pentru aceasta pe ei ii recomandam mai departe si nu pe altii (unii chiar apropiati insa care nu se poarta deloc frumos cu animalele chiar daca au un sediu mai mare). La fel stiu un cabinet notarial care nu ia pielea de pe om si unde la fel lumea este tratata ca lumea si nu ai parte de atitudinea din alte parti.

Pune suflet in ceea ce faci si o sa ai succes! Da, asa as sintetiza eu ideea de afacere. Chiar ma uitam si in recomandarile pe care mi le-au facut pe LinkedIn unele persoane cu care am ajuns sa colaborez in acesti ani si ma bucuram ca au fost mentionate pe acelasi plan si partea de profesionalism si realizari si partea de om in relatiile cu ceilalti.

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge