Principii si reguli de viata

Radu ma invita aici sa va spun 10 principii dupa care ma ghidez in viata.

Acum vin si adaug ca nu stiu daca sunt neaparat principii, dar imi place sa cred ca pun zi de zi in practica tot ceea ce urmeaza.

Sunt obiectiva sau cel putin incerc sa fiu: cu mine si cu ceilalti. Obiectivitatea nu inseamna ca nu exista sentimente, dar aduce un plus intrucat imi dau seama de anumite situatii mult mai bine decat altii. Ah da, si cu aceasta obiectivitate stiu de exemplu ca n-as fi niciodata o buna cantareata (asa ca nu particip nici macar la karaoke).

Incerc sa ii inteleg pe ceilalti – aici probabil ca ar fi un alt cuvant: empatie. Din pacate constat ca putini sunt cei educati sa fie empatici – si la fel, putini si cei ce vor sa devina. A incerca sa intelegi insa de unde vine pozitia celuilalt, sa-i intelegi perspectiva te poate ajuta insa pe tine: iti poti da seama ce nu a inteles, sau poti recunoaste unde ar avea dreptate.

Pun suflet in tot ceea ce fac. Daca imi place ceva, ma implic – si acest lucru se vede. Daca pun pasiune si lucrurile ies mai repede si mai bine. Ma bucur sa ma numar printre cei ce fac ceea ce le place.

Incerc ca tot ce fac sa fie cat mai bine realizat, cat mai aproape de perfect pentru acel moment, cu resursele disponibile atunci. Nu-mi place sa fac lucrurile de mantuiala. Prefer sa nu fac ceva, decat sa fac ca sa fie facut.

Sunt eu insami. Am mai avut si aici insemnari despre natural, despre masti si multe altele. Asa cum am mai spus si in interviuri, da, poate ca uneori ai o mina mai fericita (pentru suprafata in acea clipa) dar consider ca e important sa iti poti permite sa fii tu insuti mereu.

Sunt corecta si nu imi place incorectitudinea. Si cu asta am spus tot – si considerati ca incorectitudinea are o palarie mare.

Incerc sa schimb in bine lucrurile din jurul meu – oricat de mic ar fi ceea ce fac, daca vreau sa fie bine pun mana si fac ceva. De aceea nu ma dau in vant dupa cei care se plang dar nu fac niciodata nimic.

Nu uit ca nu suntem singuri. Da, exista si animalute si multe alte fiinte in jurul nostru. Urasc violenta – de orice fel.

Ce tie nu-ti place altuia nu-i face. Apare deja de cateva ori acest proverb la mine pe blog – pentru ca intr-adevar e o linie directoare a mea. E chestie de respect si bun simt! Si ca tot am ajuns aici nu consider ca respectul se impune sau ca dainuie pentru totdeauna: el se castiga si se pastreaza.

Nu stiu daca s-au adunat zece reguli de viata – si nici nu ma apuc sa numar. Ar mai fi cateva – dar… le las pe acestea acum. Cred ca nu v-am spun insa nimic nou fata de ce ati citit si pana acum pe blog – pentru ca da, cred ca principiilor trebuie sa le ramai fidel chiar si atunci cand e greu. Se numeste constanta, coloana vertebrala! Daca are cineva chef sa mai spuna diverse reguli de viata leapsa ramane deschisa.

later edit: cum am uitat eu de nosce te ipsum – care se leaga insa si de obiectivitate si de multe altele din cele spuse mai sus.

Share
107 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge