De ce Earth Hour e aproape inutila

A fost ora pamantului. Se serbeaza iata in intreaga lume si ideea era ca pentru o ora sa se inchida lumina – in semn de protectie a planetei si alte asemenea.

Nu prea am avut cum sa tinem lumina inchisa – nu de alta dar mare parte din ora eram pe drum – nu puteam inchide farurile, iar acasa cand am ajuns am deschis lumina – firesc – si apoi iesit la plimbare cu catelul. Dar nu acest lucru conteaza ci mai important ar fi sa va spun de ce consider ca Earth Hour e inutila.

Sa ne intelegem: semnalul de alarma e bine ca e tras si da, am spus ca e aproape inutila ora pamantului. Motivul e simplu: se inchid luminile in cladiri care altfel incanta ochii multora – Luvru si alte asemenea locuri. Unii oameni economisesc si ei energia o ora.

Insa vin si va intreb: cum ramane cu toate cladirile de birouri unde ramane lumina aprinsa in mod inutil in fiecare zi (poate in intreaga lume, nu doar la noi)?

Nu pot sta laptopurile si computerele cu lumina stinsa pentru ca le e frica de intuneric? Daca e nevoie de o mica lumina pentru verificare nu ar fi suficienta una difuza – e musai nevoie sa straluceasca toate cladirile de birouri?

Nu credeti ca asa stau lucrurile? – iesiti noaptea prin Bucuresti – de la centrul de langa Casa Presei Libere si pana la toate celelalte veti gasi multe birouri cu toate luminile lasate deschise.

Din pacate da, lumina lasata deschisa e regula in aceste cladiri – exceptii fiind comportamentele dezirabile: lumina inchisa.

Pana nu se va schimba mentalitatea si mai ales pana nu se vor schimba comportamentele (si nu se va mai irosi atat totul) o ora nu va aduce mare impact. Ma intreb cati din cei ce au inchis lumina de ora pamantului (in sensul de neirosire, nu de stat in bezna) o vor face si alta data daca nu asta le e comportamentul firesc.

Share
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge