Cat de usor ne limitam singuri!

La masini exista acea limitare setata din start pentru a preveni anumite exagerari din partea vitezomanului Gica.

La oameni insa… altfel stau lucrurile. Aparent nu e nevoie sa ii limiteze omului cineva optiunile pentru ca isi pune singur ochelari de cal.

Sa ma justific zic.

Sa luam calatoriile – ca doar multi au fost deja in minivacante, multi vor mai pleca si toti se gandesc oricum la concediu.

1. Indiferent ca vorbim despre excursii de final de saptamana sau de concedii, cel mai adesea – poate si pentru ca e cel mai la indemana – oamenii prefera sa mearga prin locuri batatorite. Atentie, am zis ca adesea, ceea ce nu inseamna intotdeauna.

Insa da: de cum zice cineva ca e frumos undeva – sau apar niscaiva zvonuri, cateva posturi pe unele bloguri dublate eventual de niste stiri, promovarea unei anumite zone sau a unei tari ori chiar a unui oras pe post de raiul pe pamant, ca sa nu mai zic de vreun comunicat ANAF sau declaratii de acolo – gata, toti dau fuga in acel rai.

Evident la fata locului – da, acum stiu… ceea ce urmeaza sa spun e valabil doar in cazul celor capabili sa vada totul, perspectiva si mai ales sa gandeasca (mi-am limitat deja mult numarul de oameni pentru care e valabila continuarea, nu?) – la fata locului zic descopera ca nu e chiar raiul pe pamant. All inclusive nu e chiar asa, orasul nu arata deloc bine, serviciile lasa de dorit, mancarea si mai si, distractie… ioc – si lista continua (de altfel puteti citi pe Travel – Moments in Time povestea unui astfel de loc si a unei astfel de surprize). Revenind – raiul nu e chiar rai.

2. O alta limitare tine de oameni si de cat de mult vor sa incerce ceva- teama de necunoscut. Da, nu pot numi altfel aceasta atitudine. Stiti cum e cand copilul e mic si nu are nicio ingradire si apoi vine lumea din jurul lui si incepe sa ii explice cum aia e rea pentru ca, animalul alalalt e rau pentru ca, nu face aia pentru ca, nu sari ca sa vezi ca nu poti si tot asa? E cam la fel e si in cazul calatoriilor – daca tot ramanem la acest exemplu. Multora pare sa le fie teama sa incerce lucruri noi.

De ce as incerca sa vad daca n-ar fi in orasele de langa mine ceva de vazut intr-un weekend? De ce n-as incerca sa aflu mai multe despre ce pot face in zona mea sau in apropiere?

Desigur ca aici avem minusurile ce tin de marketing. Dar stiti care e surpriza frumoasa? ca daca treceti de acest minus, daca faceti voi primul pas, veti descoperi lucruri uimitoare.

Si stiti de ce acest lucru e extraordinar? Nu pentru ca ar insemna ca va infigeti un stegulet undeva si spuneti ca e loc descoperit de voi si ajungeti apoi faimosi. Nu. Ci faptul ca tocmai ca nu multi stiu de o anumita zona inseamna ca acolo aveti mult mai multe sanse sa va bucurati de peisaj si de orice descoperiti. Si credeti-ma e minunat!

Fireste ca trebuie sa se faca ceva si in ceea ce priveste promovarea – si aici idei sunt o sumedenie si cu ele pot veni toti cei ce calatoresc – si eu am adunat o multime in timpul deplasarilor mele de timp liber sau de serviciu in acesti ani. Da, totul poate fi oferit chiar ca si consultanta care sa aduca beneficii. Dar nu acesta este esentialul.

3. Pai da, de ce sa fie lista asa de scurta. Lenea ar putea continua enumerarea foarte bine. De ce lenea? Sa ne gandim putin: cate lucruri nu facem pentru ca ne e lene? Daca vorbim de calatorii si de a gasi noi destinatii, nu cumva si din lene nu le gasim?

4. Influenta – prietenilor, familiei – si comoditatea – pai nu e mai simplu sa plec an de an la mare si sa selectez doar acele zone intens promovate prin intreaga lume?

5. Nu pot, nu vreau, nu e de mine, nu am timp de… – iata tot atatea moduri in care ne limitam. Daca vorbim de calatorii mai e nevoie sa arat impactul elementelor de mai sus? Dar sa stiti ca aceste calatorii sunt doar un pretext pentru a ilustra modalitatile in care ne impunem singuri limite. De la a nu ne dezvolta asa cum dorim la a nu face ceea ce dorim. Iar exemple avem zi de zi: nu aveti un prieten care sa fie talentat la muzica sau la teatru dar care sa faca Politehnica sau sa aiba deja un serviciu in alt domeniu pentru ca piedici i-au fost puse si limitari i s-au pus sau si le pune singur?

6. Nu se poate – daca asa ar fi zis si Traian Vuia si Aurel Vlaicu de pilda… si ca ei multi altii unde am fi acum? Esti sigur ca nu se poate? Ai incercat macar? Sigur ai incercat cu adevarat?!? Ziceam de calatorii: nu se poate sa fie ceva de calitate la noi. Sigur? Chiar ati incercat si ati mers in locuri diverse si nu a fost bine? Hai fiti seriosi totusi – inclusiv cu privire la ce vedeti la altii 🙂

7. Blazarea – una dintre cele mai mari probleme – indiferent de aspectul pe care il legam de blazare…

8.

9.

10.

Las lista deschisa pentru a o completa chiar tu cu limitarile – chiar cele pe calatorii – pe care le ai sau care ti-au fost transmise.

Vezi dincolo de limitari. Ai ce vedea! Ai ce descoperi!

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge