N-ai timp suficient? Iata o idee pentru a avea vreme de toate

Sunt multi cei care se plang ca nu au vreme pentru toate. Si cel mai adesea din discutii remarc faptul ca mai toti se plang nu ca nu au vreme pentru tot ceea ce tine de serviciu, ci de faptul ca nu le mai ramane timp pentru ceea ce le place sa faca.

Aud despre ore multe petrecute peste program, despre sfarsituri de saptamana alocate doar locului de munca totul pentru ca acolo lucrurile sa mearga bine. Aud despre mame care nu mai au mult timp pentru copii, casa, sot, plimbat. Aud despre oameni care nu mai ai tump de hobby-uri sau de ceva care le face placere. Vad multi care ofteaza atunci cand afla ca unii au vreme de toate, ca au timp si pentru ceea ce le place, ca nu traiesc pentru a munci ci muncesc pentru a trai.

In Viena va spuneam ca este incurajata prin lege viata de familie si este sprijinit timpul liber – si nu doar acolo. Programul de lucru se termina la 5 cel tarziu 6 (si n-aveti idee cat de rapid se misca cineva care lcureaza intr-un muzeu – de nici n-ai plecat bine la final de program, nici n-ajungi in statia de tramvai si el te si depaseste pe bicicleta 🙂 ), pana la 7 stau hypermarketurile deschise si apoi iesi la plimbare, la teatru, in cafenea, in parc, stai acasa. Si in multe tari sunt astfel de obiceiuri – in Olanda din ce am inteles 6 e ora sfanta: nici macar nu suni la cineva. Totul pare mort pentru ca toti oamenii sunt acasa la masa.

Cum sa scapi insa de toate care vin peste tine si pe care parca nu mai ai cum sa le termini in timp util?

In primul rand alege in ce te implici. Daca te vei oferi sa ajuti si pe X si pe Y, sa faci si la birou cat mai multe si tot asa e clar ca nu o sa mai ai vreme pentru tine. Dar acest sfat e, sa spunem, un insemn firesc. Nu cred ca e cineva care sa nu isi dea seama ca cu cat se incarca mai mult (fara a verifica daca are vreme pentru toate) cu atat ii scade timpul liber.

Asa ca ajung la idee: incearca sa iti ordonezi timpul. Nu, nu va vorbesc de prioritizarea despre care au scris multi si au zis bine ce au zis, ci va invit sa luati in calcul urmatoarea idee: dupa ora 6 – maxim 7 seara (18-19) – NU mai faceti nimic altceva pentru serviciu, proiecte etc. Concentrati-va strict pe ceea ce va face placere. Singure exceptii pot fi cel mult timpul petrecut pe Facebook sau scrisul unui post pe blog. In rest tot ce inseamna proiect in parteneriat, job si alte asemenea se opresc pana a doua zi.

Poate o sa va fie greu in primele zile, poate ca va fi necesar sa invatati sa spuneti nu atunci cand toti vor tot continua sa va ceara diverse – si veti refuza o parte sau le veti spune ca da, puteti face cutare lucru dar in perioada a-b -, dar cu siguranta veti avea vreme de citit, de iesit cu prietenii, de invatat ceva in plus, de dormit etc.

Mai vorbim dupa ce incercati!

Share
26 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge