Politica, scandalurile, incitarea si manipularea – dar solutia?

M-am pastrat departe de zona politica – atat aici pe blog, cat si pe siteul PRwave. Si nici astazi nu voi scrie despre politica incitand impotriva cuiva sau militand pentru un anume partid. Imi permit sa vorbesc putin despre situatia de la noi de acum, politica, manipulare si solutii.

Acum sa o luam logic si sa o spunem pe sleau. Ai nevoie de mase usor controlabile carora sa le spui ce au nevoie sa auda (tinand cont de preocuparile lor) astfel incat sa te voteze. Desigur ca e mai usor cand lumea nu are ce manca, atunci cand oamenii isi fac griji pentru ziua de maine si nu atunci cand au minimul necesar asigurat si se pot gandi mai mult. E clar ca daca nu ai cum sa traiesti si nu stii ce pui pe masa nu poti sa te gandesti la politica, aliantele tarii si alte asemenea.

Vedem acum o situatie in care unii spun ca trebuie sa se taie diverse pentru ca nu sunt bani pentru altele. Desigur vedem infatisate si unele sume si unde s-au dus ele – si deseori nu le vedem duse in zone care sa ajute pe toata lumea ci auzim doar de unele directionate doar spre cateva persoane.

Auzim pe altii care spun ca ar trebui sa se iasa in strada pentru ca lumea sa primeasca tot ceea ce avea – drepturi, sporuri, salarii etc. si poate si pe deasupra. Aceia spun si ca ei ar plati.

Si totusi acum cativa ani pentru o categorie se daduse chiar lege cum ca va avea parte de mariri – si dupa vot… ia marirea de unde nu-i. Cum poate azi crede cineva in aceeasi chestie spusa insa de altii mai demult si demonstrata fiind ca minciuna/imposibilitate???

Dar de unde ar veni banii? Auzim o singura solutie – spusa de cei care sunt pro dat bani la oameni: impozitarea diferentiata si anume cu mult mai mult pe cei care au peste 6000 de lei. Dar acum vin si spun: nu eram toti egali? Daca cei de peste 6000 de lei sunt mult mai “smecheri” decat cei cu salarii mai mici – atunci cum stau lucrurile intre cei cu 6000 de lei si cei cu 6000 de euro? De ce nu exista mai multe praguri? – am avea de exemplu acelasi salariu pentru toti – indiferent de cat castiga lumea si sa fie acelasi pret si pentru produse – sa fie pentru toti egale. De pilda indiferent de masina sa coste 10.000 eur. Si Bugatti, si Dacia, si Audi si tot asa.

Iar impozitarea aceasta e ea oare o solutie? Nu cumva se vor duce si mai multe firme cu sediile in alte tari?

Cert e ca apropo de solutii nu vedem – sau cel putin eu n-am auzit pe nimeni – nici la televizor, nici pe bloguri – nici macar dintre cei mai inflacarati si aprigi critici ai situatiei actuale – de o solutie clara de facut bani. N-am vazut nicaieri analize, idee de sprijin (ca sa nu zic creare si apoi dezvoltare) a unei economii – adica sa producem si noi ceva si sa vindem in afara pentru a veni bani in tara. Iar asta sa insemne atat produse, cat si servicii. Vad doar atatare, critica, accent pe luat ochii si dat speranta pentru rasturnare conducere si-atat.

Am scris aceasta insemnare doar din dorinta de constientizare si poate de trezire. E usor sa te lasi furat de preocuparea pentru masa – si nu spun absolut deloc ca nu e important sa stii de unde ai banii de trai, din ce hranesti copilul, cum faci sa platesti intretinerea s.a.m.d. – dar ar trebui gandit putin mai departe. Ar trebui sa cerem mai mult de la cei care vor sa ne conduca si poate asa am avea si sansa de a primi. Daca ne multumim cu promisiuni si firimituri aruncate… Se spune ca o tara are conducatorii pe care si-i merita. Oare noi ce meritam? Si daca tot e post pe imagine: oare ce conducatori am vrea?

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge