Despre banci, credite, casa, sansa, viitor si garantii – Daca n-ai… nici n-o sa ai

Scriam acum putina vreme despre faptul ca ne cautam o casa si am rugat pe cat posibil sa ne ajutati cu un sfat, rt sau share. Am primit multe rt-uri si share-uri – multumiri tuturor – si de asemenea si cateva sfaturi sau numere de telefon. Din nou multumiri din suflet.

Am promis un status, o precizare cu rezultatele si unde ajungem – asa ca iata-l.

Dintre toate ideile primite una ne-a cucerit: posibilitatea ca in 75 000 – 85 000 euro sa avem casuta noastra cu tot cu teren de 500 mp, casa nou construita, bine facuta, pentru noi, cu etaj, pod mansardat, toate utilitatile. Si la doar 2 km de Bucuresti.

Credeti ca nu se poate?

Ei bine, va asigur ca din punct de vedere al sumei se poate.

Evident exista un ceva – un motiv pentru care insemnarea n-a inceput pe un ton extrem de vesel.

Ideea e simpla: casele acestea NU sunt construite. Nu le face un dezvoltator ca noi sa cumparam (ma rog exista cateva de-a gata dar sunt facute pentru a fi vandute, deci nu merita cumparate).

Am mers la banci. Le-am spus ca suntem tineri, la inceput de drum (ma rog unul peste 35 de ani, altul la aproape 30, deci nu atat de tineri). Le-am spus si ca NU avem absolut NICIO garantie imobiliara pe care sa o oferim. Le-am aratat ce am primit si ce putem face. Da, ar trebui sa ne dea un credit care sa includa achizitia de teren si constructia de casa. Si de aici incepe distractia. Dupa cum urmeaza.

Achizitie de teren e credit separat, se da, dar trebuie ori sa aduci un imobil pe care sa se puna ipoteca (n-avem) pentru un credit ipotecar cu dobanda mai mica, ori sa iei un credit de nevoi personale cu dobanda de plangi.

Pentru constructia de casa se da si creditul Prima casa DAR se da doar daca acel teren e in proprietate (nu daca l-ai luat prin credit, decieste deja gaj). Desi suma – salariul – e mare, sa faci atatea credite devine prea mult – mai ales ca aceasta casa e gata in 6 luni (fiind vara) deci trebuie platita in paralel si chiria pentru unde stam (ca sa nu mai zic ca urmeaza si sa nasc in aceasta perioada deci alte distractii si cheltuieli).

Dupa discutii si rasdiscutii primim vestea – saptamana trecuta – de la cineva de la CEC ca vor lansa un credit saptamana aceasta care e cum vrem noi – achizitie teren si constructie si e ok si cu conditiile – ca nu avem garantii imobiliare de adus.

Nu ne-a contactat tipa de la CEC luni (in fond de ce ar face-o, nu e ca si cum ei au de castigat primind inapoi minim de 3 ori suma pe care ne-ar da-o) asa ca i-am scris noi ieri. Si am primit e-mail cu conditiile. Noi aproape ca nu mai dormeam noptile sperand ca aceasta sa fie sansa noastra de a avea o casa, de a fi si noi bine. Da, vrem casa noua la curte si nu un apartament de 2-3 camere intr-un bloc vechi. Cerem asa de mult? Se pare ca nu, din moment ce se poate ca optiune. Sa vedem insa si daca se poate din punct de vedere financiar.

Deschidem la 5 fara zece e-mailul. Intr-adevar se dau bani pentru achizitia de teren si pentru constructie dar cu 10% avans – nu 5% (noi neavand nimic). Buun. Perioada de creditare nu poate depasi varsta de 75 de ani a persoanei care ia creditul. Si bombonica: trebuie sa ducem garantii imobiliare de minim 130% din cat vrem sa luam.

Da, le-am spus ca nu avem garantii. Da, ne-au zis ca e ok. Si cand au venit conditiile…

No comment.

O prietena de-a noastra sintetiza situatia astfel: Daca ai bani noi bancile iti mai dam bani ca sa ne dai inapoi o gramada. Daca n-ai… ce vii la noi sa ceri? Normal ca nu iti dam!

Mi-a placut nespus cum de banca a inteles exact ce avem si ce putem si cum ne-a zis ca vin in intampinarea acestei nevoi cu o oferta pentru noi. Si cum oferta trimisa de ei a fost perfecta. Voua nu?

E clar insa:

Daca n-ai… nici n-o sa ai!

Share
8 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge