Machiajul le ajuta pe femei in afaceri – studiu

Un studiu recent finantat de Procter & Gamble si Dana-Farber Cancer Institute and Boston University arata ca machiajul, modul in care se prezinta o femeie, poate influenta perceptia celorlalti asupra ei si de asemenea poate influenta succesul in cariera si afaceri.

Se spune ca haina face pe om – desi, adaug eu, nu asa ar trebui sa stea lucrurile. Iata ca si aspectul poate sa influenteze parerea celorlalti despre o persoana.

Vorbim asadar despre imagine. Modul in care arata o persoana este desigur prima impresie pe care o face acea persoana in diverse contexte. Cu siguranta conteaza si ce spune, cum se poarta, experienta etc. Dar iata ca simplul machiaj poate ajuta sau nu o femeie.

Studiul despre care aminteam a examinat relatia dintre cantitatea de machiaj pe care o foloseste o femeie si atractivitatea, competenta, increderea s.a. percepute de altii cu privire la acea femeie. 25 de femei cu varste intre 20 si 50 de ani si avand aspect diferit (albe, hispanice etc.) au fost fotografiate fara machiaj, in timpul sedintei de machiere si cu machiaj. 149 de adulti – dintre care 61 barbati – au vazut apoi pozele pentru 250 de milisecunde si au fost pusi sa precizeze gradul de atractivitate, competenta, incredere etc. – cele 4 categorii selectate – pentru fiecare persoana in parte. Unui alt grup format din 119 adulti dintre care 30 barbati au fost pusi sa precizeze aceleasi elemente dar putand sa se uite la poze atat timp cat doresc.

Rezultatele au fost clare: machiajul influenteaza in mod relevant modul in care o femeie este perceputa, aparand cresteri fabuloase in ceea ce priveste elementele analizate. Gasiti de altel inregul studiu si concluziile lui prezentate aici.

Acum eu vin si va intreb ce parere aveti despre aceste rezultate.

As adauga de asemenea ca exista persoane care sunt frumoase pur si simplu – atractive cu si fara machiaj – dar ca intr-adevar o femeie poate sa isi puna in valoare anumite trasaturi, poate sa utilizeze machiajul ca pe un truc (sa ne gandim numai la buze ispititoare obtinute cu o anumita nuanta de ruj si eventual cu un luciu) etc.

Adaug insa si ca sunt persoane alergice la pigmenti diferiti – fie din farduri, fonduri de ten si pudre, , fie din rimel fie din rujuri. In acest caz nu pot folosi diverse produse care poate le-ar putea ajuta.

In sfarsit aduc in discutie si aspectul chimic – se stie ca rujul se inghite (exista de altfel si un sutiu care arata cam cat ruj inghite in medie o femeie de-a lungul vietii) – dar nu doar al acestuia intrucat aproape orice produs contine ceva chimic (intr-o proportie mai mare sau mai mica). Chiar si la produsele bio sunt multi oameni alergici (nu mai zicem de preturile acestora sau de lipsa unor nuante cautate).

Tinand cont asadar de toate aceste aspecte va intreb pe voi: pentru voi este relevant modul in care se machiaza o femeie? Va influenteaza acest lucru atunci cand o angajati, cand decideti sa colaborati cu o femeie etc.?

Share
54 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge