De ce deszapezirea nu este facuta corect

Ba ne plangem ca nu e zapada – vezi de Craciun – ba ca este. E drept, anul acesta a si venit multa peste noi – si se mai anunta o “repriza” saptamana aceasta. Nu o dau aici in elemente lacrimogene – desi situatia nu este deloc roz – ba as indrazni sa spun ca in multe zone e demna de stare de necesitate.

In marile orase – sau cel putin in Bucuresti, pentru ca eu situatia de aici o cunosc prea bine (si mi-a adus 2 sarituri de rotula in 2 saptamani de acum sunt acasa cu orteza si marti urmeaza sa stabilesc data operatiei…) deszapezire se face – relativ – dar nu eficient. Acum sa explic si de ce.

In unele cartiere pe anumite stradute – si nu neaparat cele mai mici – de cativa ani nu mai intra masina. E cazul si zonei unde sta mama (dar sunt multe altele).

Consecinte?

Mai ales pe strazile unde NU este mult soare – blocurile sunt astfel pozitionate incat sa acopere strada de la 10-11 dimineata din toamna pana spre vara – se face un adevarat patinoar. Iar cand ai cate-o intersectie in Y sau mai mare – si de asemenea si curent de aer printre blocuri – ai pur si simplu patinoar. Daca pe trotuar or da, n-or da oamenii cu sare sau ceva (revin imediat), pe strada nu mai treci. Dar din pacate oamenii trebuie sa isi ia ceva de mancare. Nu pot sta 2-3 luni in casa…

E-adevarat o alternativa buna – ca atare o potentiala solutie pentru provizii – este data de casele de comenzi. Da, inca mai sunt si au produse la preturi OK. Puteti cauta pe net. Dar ce te faci cu mersul la doctor pentru medicamente si alte asemenea? Nu poti sta doar in casa…

Pe de alta parte, faptul ca totul se gestioneaza din bugetele primariilor n-ar trebui sa insemne ca oamenii trebuie sa aiba de suferit. Intr-un sector sa fie mai bine, in altul mai rau si in altul aproape sa nu se circule (cu exceptia strazilor pe unde merg mijloacele de transport in comun).

Situatia pe refugiile de tramvai sau in statii. Vai, ador sa am de mers si sa fiu nevoita sa urc si sa astept un tramvai mai ales in refugiile fara nicio bara. Se da cu sare de dimineata sau candva – de la 8-9 deja aluneci. Si stiu multe cazuri de oameni care au cazut – slava Domnului nu si de oameni care sa fi murit (adica nu am vazut eu, pentru ca stiu ca sunt). In refugiile unde exista o bara spre strada este minunat faptul ca zapada se da FIX spre bara de ajungi sa NU ai cum sa te tii de bara daca ai nevoie. Adica ai o portiune mica – eventual cu polei – pe care sa mergi. Mirific, nu?

Situatia pe trotuare. Bun, ai iesit, ai dat prima zi zapada. Poate s-a dat si cu sare. Ei bine, acel trotuar trebuie ingrijit, pentru ca unde a fost sare sau material antiderapant si s-a topit zapada sigur s-a facut repede pojghita de gheata. Polei. Sticla. Numai buna sa iti rupi/luxezi diverse. La propriu – nu in gluma.

Situatia la intrarile in scari. Nici aici nu stam mult mai bine. Ori avem beton, ori o gresie pe care se aluneca – e clar insa ca la foarte multe blocuri se aluneca. Si nu e bine.

De asemenea, trebuie facute culoare pe care sa se poata traversa. Si nu unul de o persoana si cu damburi.

Masinile de deszapezire au venit pe multe strazi. Uneori si de mai multe ori pe zi. Fascinant. Au dat zapada de pe strada. Au dat cu material antiderapant. Consecinte? Maldare de zapada langa masini. Damburi. Din ce in ce mai mari!

Ce este cel mai rau? Ca zapada data nu este si adunata!

Avem masini pe care proprietarii le deszapezisera de cateva ori – chit ca au iesit, chit ca nu cu ele – si care acum sunt iar ingropate (minim pana la geam)  in zapada si gheata. Si dau un exemplu personal. Andrei a iesit si a dat zapada (de cateva ori). Iata cum arata masina dupa prima deszapezire – vedeti aici o galerie de poze si postul lui Andrei (da, poza 5 e cu un fulg prins de aparatul foto :D). Si iata cum arata acum masina 🙁 – poza facuta pe 9 feb:

Ca-n reclama: priceless, nu?

Avem blocuri ai cladiri si multe spatii intregi unde NU ai acces pe trotuar.

Consecinte?

Poti cadea sub rotile unei masini incercand sa traversezi. Gheata + damburi. Si da, asta am aflat de la mama de cand eram mica pentru ca, din pacate, ea si colegii ei de clasa au vazut o colega murind astfel.

Poti sa cazi si sa ai diverse – luxatie de rotula – ca mine, entorse, membre rupte etc. Deloc distractiv, credeti-ma, mai ales cand se lasa cu imobilizare si/sau operatii.

Consecinte 2? Vine vremea calda. Se va topi zapada. Gurile de canal sunt acoperite. Inundatii. Ne vom “distra”.

Cum ar trebui sa se procedeze corect? Fireste ca toata acea zapada ar trebui indepartata. Luata si aruncata in Dambovita – sau in alte locuri dedicate (cum se facea in alti ani). Si nu dupa nu stiu cate zile sau saptamani. Masini sunt. De ce oare nu se si procedeaza asa?

Share
81 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge