Bucharest International Air Show – un eveniment de neratat!

  • 2 formatii din strainatate invitate: Turkish Stars si Frecce Tricolori (Italia)
  • un pilot de 60 de ani si avionul lui cu care nu va puteti imagina ce face!
  • piloti romani, inclusiv Haws of Romania
  • parasutisti
  • spectacol cu artificii si zbor in crepuscul
  • elicoptere si exercitii de lupta si misiuni de salvare – cu tancuri, arme si alte asemenea

Vedeti si galeria de poze de aici (36 de fotografii).

 

Anul trecut, dat fiindca Eric avea doar o luna (aproape) nu am putut merge la showul aerian gazduit de capitala, dar am zis atunci ca in 2012 nu o sa il ratez. Asa se face ca in acest an PRwave a avut placerea de a sustine, in calitate de partener media, Bucharest International Air Show si ca atare ca am mers sa il vad.

Am avut noroc cu o prietena care a venit si a stat ea cu Eric sambata (e totusi prea mic sa il luam o zi intreaga la un asa eveniment si sa stea si toata ziua cuminte in carut cum eu nu pot merge – fiind inca in carja), iar duminica l-am mutat cu tot cu pat la mama pentru cateva ore.

Initial am zis ca o sa mergem doar sambata – pentru ca duminica nu stiam cum o sa putem aranja pentru Eric (mama are o problema, are nevoie de proteza de genunchi la ambele picioare si de aceea nu se poate tine dupa el, chiar daca il iubeste enorm), insa dupa ce am vazut spectacolul primei zile si cum stiam ca a doua zi o sa se reia… am zis ca incercam sa mergem si duminica.

Si a meritat, mai ales ca duminica turcii au avut un moment diferit de cel de sambata.

Dar sa incep cu inceputul.

Cu trezitul devreme – la 7 – desi la 2 abia ce adormise Eric (dupa cateva nopti in care s-a trezit aproape din ora in ora – ii dau maselele si il chinuie).

Cu ajunsul acolo putin speriata ca zona rezervata pentru VIP era practic cea mai indepartata de punctul de acces, iar eu in carja. Dar, evident, zona VIP e una speciala asa ca am avut transport cu microbuze – s-au oferit si sa imi aduca o masina mica pentru problema mea cu piciorul, insa m-am descurcat si fara (da, sunt mandra si de asta, e un pas inainte pentru mine in recuperarea de dupa operatia la genunchi).

Si-apoi a inceput. Dintr-o data pe cer au aparut avioane, sunetul motoarelor s-a auzit si era clar: showul a inceput.

BIAS 2012 – un spectacol bine pus la punct in care momentele au alternat aproape fara pauza pe timpul programului. Da, oamenii aproape ca nu apucau nici sa ia o sticla de apa sau inghetata daca voiau sa nu piarda ceva!

Va spun de la inceput si ca sigur formatiile din strainatate au fost absolut spectaculoase dat fiindca sunt mari, au un anumit tip de avioane, dar nici celelalte momente nu au fost mai prejos!

Toti pilotii s-au ridicat la (si chiar au depasit) inaltimea asteptarilor participantilor, astfel ca ii felicit pe toti in egala masura, alaturi de intreg personalul auxiliar necesar pentru un asemenea eveniment si, desigur, felicitari merg si catre organizatori si sponsori pentru ca au sustinut acest spectacol si le-au oferit vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de BIAS 2012 in mod gratuit. Iar pe langa mine nu au fost doar romani, ci si francezi – nu mai zic de cei din tarile ale caror formatii au fost vedetele evenimentului.

Mi-e greu, foarte greu sa aleg din pozele facute doar unele. Si din filmulete (chiar daca acestea nu sunt profesioniste si sunt fara trepied). Si aceasta pentru ca pozele chiar nu arata cat de frumos si spectaculos a fost totul. Incerc insa mai jos sa va ofer o selectie de fotografii. Nu uitati, o galerie cu doar putine imagini identice gasiti si aici.

Ce m-a impresionat

Asa cum am spus, intre spectacolul a fost impresionant. Au fost insa cateva elemente deosebite:

  • o figura a celor de la Turkish Stars in care 2 avioane zboara in oglinda si unul face cercuri in coada lor – gasiti momentul in video-ul lor oficial prezentat mai jos – minutul
  • o figura a celor de la Frecce Tricolori in care solo pilot vine si nu doar ca zboara serpuit, mai se si misca stanga-dreapta – element extrem de dificil si foarte bine realizat
  • toate incrucisarile – de 2 avioane, de 3 sau cele din doua formatii, una de 4 si una de cinci – ambele formatii au avut;
  • Jurgis Kairys, un pilot de 60 de ani si toate figurile facute – multe, multe rotatii iar zborul alaturi de Yakarii Acrobati a fost minunat!
  • faptul ca Turkish Stars a avut 2 programe diferite in cele doua zile – iar comentatorul lor a fost jos palaria!
  • Boeing 737 care s-a “clatinaqt” de zor – moment absolut impresionant, surpris cu coada ochiului intai – sa nu uitam ca vorbim de avion de linie, nu de acrobatie (evident insa ca pilotul era foarte bun, plus ca adesea, in conditii de furtuna, asa trebuie sa aterizezi cu pasageri la bord chiar daca nu e avion de acrobatie)
  • zborul in crepuscul – toti pilotii din nou jos palaria
  • elicopterele – toate momentele – din pacate eu am ratat PUMA a doua zi

Uf, si lista ar fi de fapt mai lunga – v-am zis ca mi-au placut toti!

Va recomand insa ca la anul, daca nu ati mers in acest an, dar si daca ati fost, sa nu ratati evenimentul. Puteti sa va luati si copiii – indicat ar fi sa aiba macar spre 2 ani (cand mai zboara cate-un MIG se-aude si la fel si de la formatiile invitate, plus ca trebuie sa aiba totusi ceva rabdare ca sa va lase si pe voi sa va bucurati de eveniment).

Noi am vazut anul acesta si un Brac si un Golden Retriever adusi – ei se jucau de zor pe-acolo (erau cu stapanii, in lesa, in zona VIP si nu la tot show-ul dar nu erau deranjati de zgomot – noi pe Maxie nici daca voiam nu o puteam aduce ca nu suporta zgomotele de gen).

Cred ca s-a inteles deja: mi-a placut spectacolul, il recomand si ca sa nu o mai lungesc va las cu cateva imagini. Programul cu evolutiile poate fi gasit aici.

B-25 Mitchell Bombardier – Flying Bulls
B-25 Mitchell Bombardier – Flying Bulls - (a fost folosit în teatrele de operaţiuni din cel de-al doilea război mondial)
B-25 Mitchell Bombardier – Flying Bulls 2
B-25 Mitchell Bombardier – Flying Bulls 2
Turkish Stars 1
Turkish Stars 1
Turkish Stars 2
Turkish Stars 2
Turkish Stars 3
Turkish Stars 3
Turkish Stars team
Turkish Stars team

Si un video cu ei

(curand)

si video-ul lor de prezentare – are si figura mea preferata inclusa – va invit sa vedeti materialul, merita!

Boeing 737 - Tarom
Boeing 737 - Tarom
parasutisti
parasutisti

parasutisti 2
parasutisti 2

Iacarii Acrobati si Jurgis Kairys
Iacarii Acrobati si Jurgis Kairys
IAR
IAR

Flying Bulls - Elicopter
Flying Bulls - Elicopter

Hawks of Romania
Hawks of Romania

Hawks of Romania 2
Hawks of Romania 2

crepuscul
Zbor in crepuscul

crepuscul 3
crepuscul 3

crepuscul planor
Crepuscul - planor

crepuscul Spartan
Crepuscul - Spartan

Frecce Tricolori
Frecce Tricolori

Frecce Tricolori 2
Frecce Tricolori 2

Frecce Tricolori 3
Frecce Tricolori 3

Frecce Tricolori 4
Frecce Tricolori 4

si un video cu ei

curand

iar acesta este prezentarea lor video – neaparat de vazut de asemenea!

Share
76 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge