Facebook, blogurile mamicilor si imaginea celor care vor fi CEO in viitor

De mult timp ma gandesc sa scriu acest post si am tot amanat gandindu-ma ca s-ar putea sa fie persoane care sa se simta lezate. Si mi-am dat seama ca am o modalitate simpla de a preveni acest lucru. Asa ca va spun de la bun inceput ca acest post NU este o critica la adresa nimanui – nici din cei prezenti pe Facebook si alte retele sociale, si nici a parintilor (pentru ca sunt si femei si barbati care fac asta) care povestesc o sumedenie de detalii despre viata copiilor lor. Va propun insa o analiza poate putin neobisnuita.

Stiti voi cum unii au parte de momente stanjenitoare – mai ales in relatii, dar se intampla si cand sunt prezenti prieteni, de-a lungul vietii, in vizita – in care parintii incep sa aduca albumele foto si sa spuna ce cuvinte stalceau copiii lor cand erau mici si ce boacane faceau? Eu una nu stiu pe nimeni care sa fie incantat cand apar asemenea momente. Mai ales cand randurile parintilor sunt intarite de bunicii care inevitabil au alte si alte amintiri, care mai de care mai nepotrivite a fi impartasite, cel putin in acel moment.

Ei bine, in zilele noastre, nu mai este nevoie de albumul cu fotografii sau de povesti si nici macar sa cresti mare pentru a avea parte de asemenea momente. Avem internetul. Da, o sumedenie de poze pe care copiii s-ar putea sa nu fie foarte incantati sa le stie publicate cand cresc.

Si pozele ca pozele, dar istorisirea unor momente, oricat de firesti ar putea fi, s-ar putea sa nu ii ajute in viitor. Sa devina prilej de glume, ironii si alte asemenea.

Copiii din ziua de azi – cei infatisati in poze sau in insemnari despre ce prostii fac, ce isi imagineaza si cum isi uimesc parintii – sunt cei care maine vor fi si CEO, si sefi de partide politice si asa mai departe.

Va imaginati cat de simplu va fi sa fii jurnalist atunci? Sa cauti in arhivele online pentru surse de ironii pentru articole sau caricaturi? Sau cum angajatii ar putea sa rada pe la colturi cand sunt suparati pe sefi pornind de la amintirile impartasite astazi extrem de detaliat de parinti? Ce e aia prestanta? – cum ar veni 🙂

Asa cum spuneam, insemnarea nu este o critica. Fiecare scrie ce doreste si publica ce imagini doreste. Cu siguranta insa social media au schimbat notiunea de intimitate. Si tot asa de clar este ca in viitor putini vor putea sa aleaga ce dezvaluie si ce nu despre ei si trecutul lor, cand multe dintre informatii vor fi fost deja publicate undeva si ramase publice sau prin memoria cache 😉.

Astazi mi-am propus doar sa aduc in discutie aceasta idee a modului in care in viitor se vor schimba lucrurile in ceea ce priveste imaginea liderilor si nu numai in baza lucrurilor scrise in prezent (si pana in acel moment, evident). S-ar putea ca si ei sa fie mult mai deschisi in a impartasi detalii intime cu necunoscuti, de a face cat mai mult din viata lor public. Recunosc, apropo de discutia de fata, m-a amuzat si aceasta imagine:

photo source

Share
18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge