Stele ratacitoare, spectacol impresionant la Teatrul Evreiesc de Stat

Stele ratacitoare afisPentru a marca implinirea a 65 de ani ai Teatrului Evreiesc de Stat, s-a pus in scena o piesa cu o distributie impresionanta si cu o tema speciala: conditia artistului. 25 de actori alcatuiesc distributia “Stele ratacitoare”, printre care Maia Morgenstern, Leonie Waldman Eliad, Rudy Rosenfeld, Cornel Ciupercescu, Nicolae Calugarita, Luana Stoica, Veaceslav Grosu, Alexandra Fasola, Marius Calugarita, Geni Brenda, Mirela Nicolau, Arabela Neazi, Ecaterina Tugulea, Mircea Drimbareanu.

Am fost la premiera acestui spectacol si cu aceasta ocazie am vazut si prima piesa in idis – am avut traducere in limba romana in casca. Trebuie spus, inca de la inceput, ca piesa porneste de la o poveste scrisa de cunoscutul Shalom Alehem. Andrei Munteanu semneaza dramatizarea si regia acestui spectacol, el urmarind sa redea publicului si spiritul si umorul autorului, dar si sa prezinte intr-un mod atractiv conditia teatrului evreiesc si evolutia lui in timp. O sa constatati de asemenea ca el a incercat sa aduca si cateva elemente romanesti si rusesti in aceasta piesa care are si momente dramatice, si faze amuzante, si umor de situatie, dar si multa muzica.

Din punct de vedere al povestii, Stele ratacitoare urmareste viata a doi tineri – Leibl si Reizl – care, fascinati de teatru si de o trupa ambulanta care venise la ei in oras, pleaca in lumea larga. Numai ca, printr-o intamplare, nu ajung impreuna in acelasi loc si, practic, fiecare ajunge sa isi croiasca o viata si o cariera. El ii urmarea evolutia, incerca sa ajunga unde canta ea. Ea devine tot mai cunoscuta si apreciata. Leibl cunoaste de asemenea succesul international. Si iata cum ideea conform careia pentru a fi un artist de succes trebuie sa te uiti pe sine. O sa constatati si cum cei din jurul lor ajung, treptat, sa pice intr-un con de umbra pe masura ce acesti doi tineri care aspirau sa fie artisti cunosc succesul.

Stele ratacitoare

Stele ratacitoare este asadar o piesa care va poarta dintr-un mic satuc prin Lvov, Londra, Viena, care prezinta inceputurile si evolutia (la nivel chiar de idei, o sa vedeti) a teatrului evreiesc, un spectacol care aduce in atentie artistii si teatrul dar care este, in acelasi timp, o incantare pentru spectatori. Antren, muzica, haz, iubire si-un pic de drama – le aveti pe toate in Stele ratacitoare.

Mie mi-a placut acest spectacol – fara a fi evreica. Mi s-a parut o punere in scena reusita, o piesa plina de viata cu o distributie speciala, iar traducerea oferita in casca a fost de buna calitate facand piesa extrem de usor de urmarit chiar daca nu intelegeam tot ce spuneau actorii (nu stiu idis, dar cunosc un pic limba cu care seamana aceasta).

Stele ratacitoare 2

Afisul si imaginile sunt luate de pe siteul teatrului si pagina sa de Facebook.

Share
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge