Eticheta: ne descaltam sau nu cand mergem in casa cuiva? Argumente

Ziceam mai demult ca, intrucat revista Cenusa de trandafir e intr-o pauza prelungita, cateva dintre subiectele pe care le-as fi abordat acolo isi vor gasi locul aici. Iata asadar unul dintre ele, legat de modul in care ne comportam in vizite: ne descaltam sau nu cand intram in casa cuiva?

pres intrare casa welcome

pres intrare casa, imagine de pe Shutterstock

Inainte de a ne arunca cu un raspuns simplu, de tipul da sau ba, hai sa vedem cateva situatii diferite.

Eticheta zicea, cel putin in trecut, ca trebuie sa intram incaltati. Ideea era ca nu trebuie ca gazdele sa simta miros de picioare transpirate. Mai este astazi valabil indemnul sau sunt situatii si cazuri diferite? Hai sa vedem.

Casa, mare sau mica, fara covoare in care si gazda sta incaltata
Nu cred ca mai este nevoie de vreun fel de analiza. Este clar: se intra incaltat. Ne stergem pe picioare, dar nu ne descaltam.

Casa cu (multe) covoare si in care gazda sta desculta, in sosete sau papuci
Din nou, zic eu, este cumva clar: NU se intra incaltat. In asemenea case, in mod obisnuit, gazda are pregatite cateva perechi de papuci pentru oaspeti. Descaltarea ajunge in aceasta situatie sa fie un semn de respect pentru gazda si casa sa.

papuci de casa

papuci de casa, imagine de pe Shutterstock

Casa cu copil mic
E clar ca se impune descaltarea in aceste conditii. Un copil mic ia de pe jos, se joaca pe jos si este de dorit sa fie cat mai curat.

In mod cert, in ceea ce priveste aspectul mirosului picioarelor, astazi problema aceasta poate fi mai usor tratata. Daca stim ca mergem undeva in vizita, putem face un dus inainte. In plus, exista produse care previn transpiratia sau mirosul picioarelor, atat produse naturiste, cat si unele cu diverse substante chimice, cu alte cuvinte cate ceva pentru fiecare preferinta.

Regula o impune gazda
Persoana care primeste oaspeti este cea care va indica modul in care doreste ca oaspetii sai sa se comporte. Urmariti cu atentie cum sta gazda in casa si urmati-i exemplul. In functie de casa si preferintele proprietarului regulile pot diferi de la caz la caz, iar ceea ce este valabil la niste prieteni poate sa nu se aplice in cazul altora.

Voi cum procedati cand mergeti in vizite. Va descaltati sau nu? Si cum preferati sa se comporte invitatii vostri: sa intre incaltati sau nu?

rack with boots

pantofar, imagine de pe Shutterstock

Share
58 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge