V-ati atins obiectivele pentru 2014?

De cativa ani am remarcat ca finalul de an aduce materiale diverse axate pe tendinte pentru anul care urmeaza (si eu v-am prezentat ieri cateva infographice cu „trend’-uri in materie de marketing pentru 2015) si, mai ales, pe insemnari pe bloguri cu obiective pentru anul urmator.

Rar vad insa articole in care sa se ia lista de la finalul anului precedent, cu obiectivele pentru anul in curs, si sa se vada daca s-au atins au ba. Ce a mers, ce nu, ce surprize frumoase au existat si, mai ales, de ce nu au iesit niste lucruri (ca sa se poata schimba in viitor).

Orice an aduce cu sine lectii – diverse si invatate mai usor sau mai greu. Orice an are si perioade bune si perioade mai putin fericite. Sigur, in functie de an, predomina partea cu reusite sau, dimpotriva, devine un an dezamagitor.

Asa ca vin si va intreb: v-ati atins obiectivele pentru 2014? Vi s-au implinit dorintele?

Si mai vin si va intreb: voi faceti liste din acestea cu lucruri pe care vi le doriti pentru anul ce vine?

lista

lista, imagine de pe Shutterstock

Unele asemenea liste sunt utile. Se pot stabili niste obiective tangibile, tocmai ca anul care vine sa aduca sigur niste lucruri indeplinite – un concediu in orasul X, poate chiar un nou loc de munca. La fel, a manca mai sanatos poate fi un obiectiv bun. A face mai multa miscare – si multe alte asemenea elemente, care ajuta la pastrarea unei atitudini pozitive, sunt elemente care pot ajuta. Inclusiv a ramane mai calm in orice imprejurare.

Dar alte liste aduc frustrari.

Sigur, ceea ce gandim atragem – zic unii. Altii zic ca sanatatea vine din interior. Altii spun mereu ca „asa a fost sa fie”.

Insa anumite obiective pot aduce frustrari si mare tristete daca nu sunt indeplinite. Cunoasterea celui/celei cu care sa iti petreci restul vietii. Un copil. Realizarea unor schimbari majore in plan profesional. Succes. Etc.

Sigur, un obiectiv ar trebui sa fie usor de masurat – asa ca fiecare are o scala proprie. Ceea ce este succes pentru cineva poate reprezenta doar un mic pas inainte pentru altcineva. O suma mare pentru o persoana, poate fi salariul alteia intr-o luna. Si asa mai departe.

Insa stiu oameni care si-au stabilit niste obiective (chiar daca nu le-au facut publice) si nu si le-au putut atinge – iar acum sunt, din pacate, tristi, dezamagiti. Se simt neimpliniti.

Uneori nici macar nu a tinut de ei – terte persoane ar fi trebuit sa contribuie intr-un anume fel pentru ca lucrurile sa iasa bine, iar cand nu au facut-o totul s-a dus de rapa.

De aceea nu cred in obiective pentru indeplinirea carora ai nevoie de altii. Ca sa poti fii sigur ca ceva se intampla sau nu, este bine sa iti propui lucruri care depind de tine.

Lasati loc si surprizelor as zice. Evident, cele frumoase sunt dorite. Stiti oricum ce va doriti si ce va face fericiti. Indiferent ca va stabiliti obiective sau nu, faceti tot ce este posibil pentru a va bucura de fiecare zi, la serviciu si acasa.

Si revin:

V-ati indeplinit obiectivele pentru anul trecut? Va faceti lista pentru 2015? Ce va doriti cel mai mult pentru anul care vine?

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge