Ce mai este intim/privat azi?

Ma gandesc cum ar reactiona domnii si doamnele din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, de exemplu, daca ar primi in dar o carte cu statusuri de pe Facebook – de la vedete si oameni obisnuiti. Eventual si niste articole din zona mondenitatilor si unele de pe cateva bloguri.

Mediul online (fie ca vorbim despre bloguri, fie ca ne referim la retelele de socializare) a adus schimbari in ceea ce  percepem ca fiind intim, personal, de impartasit doar cu cativa apropiati.

Astazi avem nasteri sau avorturi detaliate ori chiar inmormantari (cu poze si filmulete) pe Twitter/Facebook, avem intamplari (unele care ar putea fi considerate jenante pentru personajele implicate) povestite in detaliu pe Facebook sau bloguri.

oameni si retele

oameni si retele, imagine de pe Shutterstock

Fiecare are dreptul de a scrie/impartasi ce doreste. De aceea avem libertate de exprimare doar. Din punct de vedere al ce mai este intim/personal azi, nu mai poate exista o… „definitie” asupra careia sa se puna toata lumea de acord. Ceea ce eu consider ca tine de sfera personala, intima, care nu trebuie facut public altii pot considera ca este informatie care poate fi scrisa pe Facebook/blog.

Recunosc, nu ma apuc sa imi pun gandurile online des. Rareori o fac. La fel, nu imi impartasesc public problemele. Nu ca nu as avea (acest inceput de an a fost groaznic pentru mine, de pilda, si ma plangeam ca 2014 a fost mai urat si dificil decat 2013, dar, evident, inca nu il cunoscusem pe 2015). Dar stiu ca nu are cum sa ma ajute nimeni – nici cu protezele necesare pentru un membru al familiei, nici cu problemele de sanatate ale altora si tot asa, astfel ca partea mai putin frumoasa, greutatile, o pastrez pentru mine.

Nu pun public nici multe detalii sau fotografii cu Eric. Sigur ca face si el o sumedenie de nefacute, ca are momentele lui de glorie si ca imi ofera si o multime de motive sa fiu mandra de el. Dar le pastrez si notez pentru mine, pentru noi, separat, privat.

Pentru mine, online-ul este un loc in esenta public – sa nu uitam ca tot ce publicam pe Facebook (si in alte parti) este public si co-proprietate a celor care detin respectivele site-uri. Asa ca, pentru detalii despre viata, probleme, framantari, impliniri, bucurii raman telefonul, e-mailul si intalnirile. Repet, pentru mine, nu pentru toti.

Online-ul ne permite sa aflam multe informatii din viata apropiatilor (sau chiar a vedetelor). Bloguri personale sau actualizari pe Facebook ne permit sa aflam multe detalii despre prieteni. Dar toate, inevitabil, au si omisiuni. Am prieteni care tin un asemenea blog, extrem de personal, insa, oricat de multe lucruri dezvaluie acolo, tot nu spun tot. Tot mai mult afli despre ei daca ii suni, daca te intalnesti cu ei.

Mi se pare insa foarte interesant acest fenomen: de expunere a vietii in mediul online. Imi aduc aminte, de exemplu, ca in jurnalism afli ca nu ai voie sa pui fotografii de-ale copiilor mici fara acordul parintilor (de obicei trebuie sa le „blurezi” chipul). Insa online, parintii pun sute, mii de fotografii cu ei (intr-un spatiu tot public, cum spuneam, si in care co-proprietari sunt cei de la Facebook sau alte retele unde apar imaginile).

Discutand de multe ori cu prieteni sau cunoscuti despre notiunea de „intim”, de „privat”, personal in zilele noastre, mi-am dat seama ca oamenii vad diferit lucrurile si, mai ales, ca au motive diverse pentru care se afiseaza public. Unii o fac pentru diversele beneficii de imagine care se traduc in beneficii financiare (asocieri de imagine, cadouri etc.), altii pentru ca asa simt ca este firesc, natural, normal.

In mod cert, asa cum se intampla de cand lumea si pamantul, conceptiile se schimba. Oamenii se schimba, normele se modifica si perceptiile de asemenea. In zilele noastre asistam, in mod cert, la o schimbare in zona expunerii si a intrarii vietii private in zona publica. Cum spuneam, este o chestiune de alegere, dar o intrebare poate aparea: Ce mai este intim/privat/personal in zilele noastre? Mai poate fi ceva cu privire la care TOTI oamenii sa fie de acord ca nu se impartaseste online? Voi ce ziceti? Sunt curioasa care este parerea voastra si va astept cu interes comentariile aici. Sper sa avem o discutie interesanta!

Share

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge