Reteta: Briose cu cascaval si ciuperci (si variante)

Aveam azi niste snitele ramase de ieri si trebuia sa fac ceva de mancare care sa mearga si separat, si pe post de garnitura. Si mi-am adus aminte de o reteta de briose cu cascaval si ciuperci simplu de realizat si gustoase. Cum aveam ingredientele la indemana, am zis sa pregatesc aluatul.

Ingrediente (pentru tava de 12 briose, 4 cm. diametru)

  • Faina – 250 gr
  • Cascaval ras – 80 gr (daca doriti sa puneti si pe deasupra, pentru efect estetic, mai adaugati 20 gr)
  • Sare si piper – dupa gust (eu pun un praf de sare si putin piper multicolor)
  • Oregano (un varf de cutit sau dupa gust)
  • Zahar – o lingurita jumatate (daca nu va place sa fie un pic de tot dulci, puneti doar jumatate de lingurita)
  • Un praf de copt
  • Ciuperci 150 gr (sa fie maruntite – eu am folosit din cele in conserva)
  • Lapte 220 ml
  • 1 lingura ulei sau 10 gr unt topit
  • 2 oua

Preparare
Intr-un bol se bat ouale, apoi se adauga laptele si lingura de ulei sau untul topit si se amesteca. La final, se adauga si ciupercile.

briose - amestec
briose – amestec

Intr-un alt vas – mai mare – se amesteca toate celelalte ingrediente: faina, praf de copt, zahar, sare, piper, oregano, cascaval.

briose - amestec 2
briose – amestec 2

 

Dupa omogenizare se adauga amestecul din primul bol si se amesteca bine cu un tel. Ar trebui sa va rezulte un amestec pastos, nu lichid, dar nici sa nu se desprinda de lingura.

Amestecul se pune apoi in formele de briose – nu uitati, umpleti doar trei sferturi din forma. Formele se introduc in cuptorul preincalzit la 200 de grade si se lasa la copt 30-40 de minute la 180 de grade. Daca folositi ventilatorul in cuptor pot fi gata mai repede (eu evit pentru ca nu doresc sa se rumeneasca repede, ci sa se coaca bine).

Briose cu cascaval si ciuperci scoase din cuptor
Briose cu cascaval si ciuperci scoase din cuptor
Briose cu cascaval si ciuperci - pe farfurie si Eric cel nerabdator
Briose cu cascaval si ciuperci – pe farfurie si Eric cel nerabdator

Pofta buna!

Alternative
Reteta poate fi realizata si fara oua – daca aveti alergie la oua. Adaugati un pic mai mult cascaval sau un pic de smantana si e in regula.

Laptele poate fi inlocuit cu apa – preferabil apa minerala (dar merge si apa plata foarte bine). Eu folosesc lapte pentru ca le mananca si Eric.

Daca doriti sa fie briose cu mai multe ingrediente, puneti doar jumatate de lingurita de zahar si puteti adauga 100-150 gr sunca.

O alta reteta poate fi cu cascaval si broccoli – cam 200 de grame – 5-6 buchetele care trebuie insa fierte 3-5 minute inainte – si atentie le adaugati ultimele ca sa nu se farame.

In sfarsit, puteti adauga, la reteta de baza sau la cele oferite ca alternative, masline – cam 10 masline taiate felii subtiri – sau alte condimente – busuioc, patrunjel (in functie de gust).

Iata asadar o reteta-baza care poate fi preparata usor, repede si este delicioasa! Briosele se pot manca si reci, si calde, pot fi garnitura sau fel principal.

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge