Cum puteti transforma orice noapte intr-una magica (adulti si copii)

Stiu, noaptea este de obicei o perioada in care ne retragem, ne odihnim, ne pregatim pentru o noua zi. Dar noaptea este si SINGURA perioada in care puteti avea parte de o experienta de neuitat!

Acum cativa ani am mers undeva in afara orasului si am stat pana s-a intunecat bine. Cerul era senin, in jur era o zona de camp, fara copaci, fara poluare de la orase, fara lumina.

Am stins toate sursele de lumina si ne-am uitat la cer.

Milky way
Calea Lactee

Stiti voi acele fotografii cu Calea Lactee care par a fi modificate pe calculator si doar pentru ca stim ca sunt ale NASA le credem reale? Da, cele cu o puzderie de stele, cu nuante de mov, acelea incredibile.

Ei bine, nu sunt incredibile. Sunt reale. Si noaptea toate stelele sunt intr-adevar vizibile. Iar experienta, credeti-ma, este una memorabila.

Anul acesta, intr-o seara, am vrut sa ii aratam si lui Eric ce frumoasa este Calea Lactee – mai ales ca noi ne uitam des la cer acasa. Asa ca am gasit un loc, tot asa, departe de oras si, dupa aproximativ o ora de condus, am ajuns.

Si, din nou, privelistea a fost incantatoare. A fost atat de frumos incat copilul vrea sa repetam experienta.

Sfaturi: Ce trebuie sa faceti pentru a putea vedea perfect Calea Lactee

Ca sa va puteti bucura cu adevarat de un cer extraordinar, trebuie sa faceti cateva lucruri.

Intai, sa va asigurati transportul. Trebuie sa aveti o masina, pentru ca trebuie sa mergeti in afara orasului. Daca voi nu aveti o masina, puteti incerca sa vorbiti cu niste prieteni si sa mergeti impreuna. (Oricum experienta poate fi impartasita cu alte persoane, noi asa am mers prima oara, chiar avand masina proprie.)

Apoi, trebuie sa va alegeti cu grija locul.

Trebuie sa cautati o zona de campie – ca sa nu aveti pomi.

Trebuie sa fie o zona de camp – culturi – departe de orase, sate, de lumina orasului si poluare.

Noi am descoperit ca distanta optima este pe la 60 de kilometri. Asa am mers si prima, si a doua oara. Este drept, depinde unde locuiti, ce orase sau zone aveti in jur, etc. Eu vorbesc strict din perspectiva cuiva care sta in capitala si a cautat zone de camp in jurul Bucurestiului. Este posibil sa nu fie nevoie sa mergeti atat de departe fata de alte orase, iar fata de sate clar distanta va fi mai mica.

Cum spuneam, este o experienta deosebita pe care v-o recomand. Chiar daca nu sunteti fani astronomie, tot va veti bucura de priveliste.

Iar daca doriti sa stiti si ce stele, planete si constelatii vedeti, puteti sa va instalati o aplicatie care sa vi le identifice usor. Noi avem o asemenea aplicatie pe telefon si evident ca am folosit-o pentru a ne uita la constelatii faimoase dar si pentru a descoperi cateva stele noi.

Share

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge