Politistul roman intre Brigada Diverse (Toma Caragiu) si Garcea (Mugur Mihaescu – Vacanta Mare)

Militian sau politist. Nu aceasta este intrebarea. Indiferent de titulatura oficiala, el este prezent in viata noastra – iar munca sa una importanta pentru societate.

Care este insa imaginea politistului din zilele noastre? Dar de-a lungul timpului cum a oscilat aceasta?

Stau si ma gandesc la seria cu jandarmii si Louis de Funes, serie ce a avut ca scop umanizarea jandarmului francez – si ce bine a reusit aceasta serie de filme sa schimbe perceptia cu privire la jandarm. Un scurt moment care va va aduce aminte de jandarmul despre care vorbim.

Ca atare in Franta legat de seria cu jandarm vorbim despre un scop anume: schimbarea perceptiei, umanizarea jandarmului. Despre ce poate fi insa vorba pe la noi?

Brigada diverse – o serie frumoasa – pe care si acum o (re)vedem cu drag. Simpla, amuzanta, cu actiune – poate fara super efecte speciale – dar cu atat mai reala si mai plauzibila. Cu imaginea Bucurestiului de altadata. Cu replici memorabile. Cu faze amuzante. Cu marii nostri actori.

Militianul este asadar cineva cu pregatire si deloc prost. Toma Caragiu interpreteaza un militian extrem de interesant – capitanul Panait. Brigada diverse aduce asadar cateva tipuri de militieni – in functie de grad, locul de provenienta si de experienta.

In zilele noastre il avem pe Garcea al celor de la Vacanta Mare. Personaj deja cu ani buni de existenta la activ – si cu momente o sumedenie – dupa un pic de pauza iata revine pe micile noastr ecrane in Vacanta Mare reloaded de pe Kanal D (despre lansarea caruia am scris aici). Cu totul si cu totul alta tipologie de politist. O alta imagine.

Intre aceste ipostaze insa unde se poate spune ca se situeaza cu adevarat politistul roman? Este acesta precum in Brigada Diverse sau ca in Garcea? De care tip sunt cei mai multi? (Oricum intre Romania si Franta diferenta foarte mare este ca la noi – din cate stiu – si ii rog pe cei ce au informatii sigure si surse precizabile pentru acestea sa ma contrazica daca au detalii in aceasta directie) – nu au existat fonduri care sa vina dinspre institutiile publice catre aceste filme si show-uri. Eu una am intalnit atat politisti foarte bine pregatiti si buni profesionisti dar si din cealalta extrema. Fara a dori ca aici sa ajungem sa folosim injurii sau insulte – inrtebarea ramane valabila – care este imaginea politistului roman abia integrat in UE? (apropo si de scandalurile de coruptie si nu numai)

Share
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge