Stirile de la ora 5 si continuarea

S-a vorbit mult si s-a si scris mult despre conceptul stirilor de la ora 5. Eu nu o sa reiau elementele spuse in atatea ocazii.

Banuiesc ca e mai mult decat evident ca stirile de la ora 5 prezinta diverse cazuri – violuri, furturi, morti suspecte s.a.m.d. E la fel de clar ca daca nu ar avea loc, nu ar mai exista subiecte pentru acest tip de stiri. Mai mult, e evident ca uneori nu sunt aratate toate partile implicate – drept pentru care nu este mereu corect sa ne facem o impresie finala asupra cazului respectiv, atat timp cat nu avem acces la situatie in ansamblu. Si totusi nici despre acest aspect (desi foarte important la randul sau) nu o sa vorbesc aici.

Incerc sa ridic insa un semn de intrebare: Ce se intampla dupa ce un eveniment, o situatie apare la stiri? Dupa ce am auzit fraza standard cum ca o comisie a fost formata pentru a se clarifica situatia?

Stau in acest caz si ma intreb: tinand cont ca unele sunt informatii despre intamplari reluate la stirile din cursul respectivei seri – si sunt apoi urmarite cu atentie si este relatat si finalul, ce se poate spune despre celelalte stiri? Ca nu-s importante? Deseori se aflam doar cati ani de puscarie risca o anumita persoana pentru faptele sale – nu si la cati ajunge sa fie condamnat. Suntem tentati de inceputuri – nu si de finalitate? Nu ne dorim sa aflam ca raul a fost pedepsit – si mai ales care a fost adevarul?

Nu intreb de ce nu se fac continuari pentru toate stirile – cunosc restrictiile domeniului, ale media si care sunt caracteristicile unei stiri. E clar de exemplu ca stirea cum ca in casa unei persoane a intrat un hot si sotul a impuscat acea persoana ar aparea la stirile de la ora 5. Daca insa este vorba despre o vedeta o sa apara cu siguranta in multe buletine de stiri, ziare, iar povestea o sa continue pana cand se afla verdictul si sunt analizate toate partile problemei. Intreb doar – din curiozitate – ce ne intereseaza mai mult la stiri – prezentarea unei situatii – in fiecare zi reluata cu diverse “variatiuni”, sau ati dori sa aflati si finalul – adevarul si verdictul.

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge