Intelepciune

Scrisul/Scrierile sunt imitaţii (Aristotel).
Şi dacă tot imităm, mai şi copiem.
Sau pur şi simplu avem neşansa de a ne fi născut prea târziu… Prea târziu pentru a mai putea spune câte ceva… Câte ceva care să fie nou… Câte ceva din ceea ce deja s-a spus, dar are să nu se fi spus încă…
Şi-atunci nu ne mai rămâne decât să oftăm şi să… cităm.

De obicei fiecare om e unic şi se comportă într-un anumit fel. Schimbările care se produc nu-s majore. Mai mult, „fiecare om îşi păstrează într-o societate masca pe care şi-a luat-o atunci când pentru prima dată s-a ivit în mijlocul ei, deşi în diverse cercuri suntem nevoiţi să purtăm măşti diferite.” (Valeri Briusov).
Doar Iago (stegarul lui Othello) spunea: „Nu sunt ceea ce sunt”!… Adaptat ar putea fi: Câteodată nu sunt ceea ce sunt.

Pe net se afirmă că „Cine-i harnic şi munceşte, ori e prost, ori nu gândeşte!”. Aşa o fi, dar rămâne întotdeauna o scăpare: moartea, că doar ea „te scoate din toate încurcăturile” (Radu Tudoran).

Şi totuşi poţi să fii un om puternic. „Adevărata putere nu constă în faptul de a dispune de soarta altora. (…) Puterea celui cu adevărat puternic astfel se manifestă: să ştii că poţi distruge pe cineva, să n-o faci, şi acela să nu ştie.” (Marin Preda)

Dar până la urmă, ce face omul? Ce fac oamenii în general? „(…) se plictisesc cu copilăria — se grăbesc să crească mari şi apoi iarăşi tânjesc să fie copii. (…) îşi pierd sănătatea ca să facă bani şi apoi îşi cheltuiesc banii ca să-şi refacă sănătatea. (…) gândindu-se cu îngrijorare la viitor, ei uită prezentul, astfel că nu trăiesc nici în prezent, nici în viitor. (…) ei trăiesc ca şi când nu vor muri niciodată, şi mor ca şi când n-ar fi trăit vreodată.” (autor necunoscut). Oricum „nu-i bine să se compare pe ei înşişi cu alţii”, iar „o persoană bogată nu este una care are cel mai mult, ci una căreia îi trebuie cel mai puţin.” (autor necunoscut).
Şi totuşi, „Dacă un om vrea să facă o prostie, de ce să-l opreşti?” (Radu Tudoran)… De fapt, „e mai bine să ai remuşcări decât regrete” (Radu Tudoran).

Şi poate că „tinereţea e o trufie, rareori o valoare” (Marin Preda), poate că nu. Cert este însă că „Lumea e mult prea grăbită, din păcate, ca să se poată opri la căpătâiul fiecărui suflet, al fiecărui destin… (…) Dar să nu aruncăm păcatele şi poverile sufletului nostru în spatele altor suflete, că, prin asta, respiraţia noastră nu se face cu nimic mai uşoară!” (George Şovu).

Dar, nu-i aşa, tomorow is another day! (Gone with the wind) (For what, I don’t know…)

Iată aşadar câteva citate… adevărate. Şi să mai spuneţi că „Nimeni nu recunoaşte altuia ceea ce-i lipseşte lui” (Radu Tudoran).

duminică, 5 august 2001

Share
393 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge