Despre (schimbarea din) poezia romaneasca si despre poeti romani publicati

Multe s-au schimbat dupa 1989. Un an care din multe puncte de vedere poate fi considerat un moment de cotitura in istoria romanilor.

Impactul trecerii de la comunism la democratie s-a simtit in toate aspectele vietii, dar si in zone precum literatura si poezia. Asa se face ca dupa revolutie poetii au fost nevoiti sa gaseasca noi si diverse modalitati de exprimare odata incetata nevoia de a aduce laude conducerii tarii.

Resurse poetice au fost gasite atat de catre poeti care publicasera volume ori poezii inainte de ’89, dar si de tineri care s-au lansat si remarcat de atunci incoace.

Cum este insa poezia zilelor noastre? Mai inveti de placere poezii si le citesti de placere asa cum faceai in scoala si liceu cu cele ale poetilor mari ai romanilor?

O poezie – de fapt un fragment dintr-o poezie moderna – deschide si acest material care vorbeste despre poezia romaneasca post decembrista si despre un volum-antologie si nu numai.

Ma intreb insa cati mai citesc poezie? Dar ce poeti romani mai sunt cititi? Ne place oare mai mult poezia sau proza? Citim autori romani ori straini?

Share
98 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge