Te poti trezi oricand in voia sortii si fara doctor

Este un lucru bine stiut ca in Romania nu sunt multi cei ce isi permit servicii private de sanatate. Acesta este motivul pentru care mai toti romanii se bazeaza pe serviciile medicale oferite de stat. Pana aici nimic rau, la nivel teoretic cel putin.

Sunt oameni care s-au inscris la un moment dat la un doctor de familie. Au insa servicii si nu au cand sa mearga la controalele regulate recomandate. Asa se face ca pot trece ani, sau chiar zeci de ani, fara a trece pe acolo (un patron intelege mai greu intarziatul, dupa cum foarte multi stiu). Si daca esti in floarea varstei si in putere, iti spui linistit ca o sa ai cand sa te duci la doctor la batranete – nu e nevoie sa te grabesti sa mergi de acum.

Perfect adevarat.

Se poate insa sa ti se faca rau. Sa nu fii de fapt atat de bine precum stii – sa fii chiar luat cu salvarea. Si asa poti avea surpriza neplacuta de a ajunge la spital – unde esti primit pentru juma de ora si trimis acasa cu recomandarea de a merge la medicul de familie.

Bun. Ajungi asadar la policlinica la medicul de familie. Supriza insa: de un an acesta a fost dat afara. Tu NU mai ai fisa medicala acolo si, mai important, nu ai fost repartizat altui medic. Fisa ta medicala este la casa de asigurari de sanatate, iar tu nu ai medic – acum cand ai mare nevoie de el. Pentru ca… tu trebuia sa alergi sa iti alegi altul – dar trebuia sa ghicesti ca trebuie sa faci acest lucru. Fara un medic de familie care sa te trimita la alti doctori si care sa completeze retete nu poti merge la consult de specialitate decat contra cost si medicamentele le cumperi la pret intreg (iar cand vine vorba despre medicamente de milioane de lei se simte, mai ales daca ai un salariu intre minim si mediu, mai aproape de prima extremitate).

Dar tu platesti la stat. Patronul tau plateste lunar la stat (presupunem ca nu vorbim despre cazuri in care patronii nu platesc). Si tu nu esti telepat si nici vizionar. Nu s-a trimis nicio instiintare acasa cu privire la faptul ca al tau teoretic medic de familie a ramas fara licenta si ca tu esti al nimanui. Nu ai cand sa mergi constant la el ca sa afli ce mai face. Nu poti sta sa iti realizezi o lista cu alti pacienti ai sai ca sa ii suni si sa afli daca mai profeseaza sau nu.

Ok. S-a intamplat sa se gaseasca nereguli si tu ca institutie care te gandesti la binele pacientului ai luat cea mai buna decizie posibila: inlaturarea sa. Perfect. Este insa neaparat necesar ca acest lucru sa se comunice si pacientilor sai. Dovedeste grija pana la capat – mai ales ca e pe banii pacientului. Dar, ca intotdeauna, tot altii platesc: acum cand au nevoie de lipsa stresului, cand ai nevoie (in sfarsit) de serviciile indelung platite, cand ai nevoie de un doctor de fapt NU ai doctor, ai parte de stres cu cautarea altuia (pentru ca evident nu se poate fara stres) si suporti si consecinte financiare. Tot tu. Iar ceilalti… .niciodata nu platesc.

Inca o marturie despre lipsa respectulu, a organizarii si a gandirii la romani. Pacat. Poate vor citi si cei in cauza si poate vor lua masuri – macar pentru viitor.

Share
6 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge