Incurcaturi lingvistice de sezon (si nu numai)

Vorbeam mai demult despre Greseli care pot costa enorm. Nu a fost evident un material exhaustiv.

Spre exemplu, daca ne gandim la incurcaturi de litere, avem <u> si <i> foarte apropiate pe tastatura, astfel ca ceva gen nuci si nici pot fi usor gresite (de dorit a nu se intampla si cu bici si…  acelasi lucru 🙂 ).

Toata lumea greseste – asa ca nu trebuie sa ii invinovatim pe cei ce mai incurca din cand in cand cate ceva. Daca stam sa ne gandim acesta este unul din putinele cazuri cand nu este de dorit sa se insiste, cand perseverenta dauneaza grav corectitudinii (si doar in acest caz, al insistarii in greseala, putem sa ne gandim la atragerea atentiei) .

Revenind. Mihaela imi spunea la un moment dat ca era cat pe ce sa predea un text de stire in formatul: “La eveniment au fost inviati 40 de ….” (Trebuie sa recunoastem ca in acest caz deja se vede ca tehnologia sau persoana in cauza au facut progrese – 40 dintr-o lovitura… e ceva). Si-a dat insa la timp seama de greseala si a corectat-o.

La televizor am auzit si eu ceva: o jurnalista la o revista de scandal, barfe despre vedete spunea ca are “surse foarte credule”  (gandindu-se probabil la cititorii respectivei publicatii – ca altfel nu imi pot imagina – ca totusi e o  mica-mare diferenta intre credule si credibile).

Iar astazi era sa fac eu o gafa. Cu toata caldura de afara – de care incercam sa ne adapostim cum putem si sa ne luptam cu ce arme avem la dispozitie… aveam intentii bune (a ura cuiva sa aiba parte de racoare) dar era sa scriu:  “Sper ca esti bine si la racoare“. Si nu… persoana in cauza nu este un infractor. (Noroc insa ca mi-am dat seama si evident ca nu am trimis mesajul in formatul initial.)

Atat pentru moment. Dar sunt sigura ca o sa mai gasesc 🙂

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge