Fapte, nu vorbe!

Deciziile personale sau de afaceri ar trebui sa se bazeze pe analiza comparativa vorbe-fapte.

Promisiuni se primesc o sumedenie. Uneori si noi facem promisiuni – dar pe cate ni le tinem?

De-a lungul timpului fiecare persoana aduna in jurul sau oameni diversi. Deseori de la acestia se pot auzi promisiuni ca in caz de nevoie ei pot fi contactati si vor ajuta. Cand se face insa acel apel (la expertiza, la sfat, la orice) cat de des exista cineva care sa si ajute? Scuze se gasesc – intotdeauna. Si cand nu se mai gasesc exista intotdeauna varianta inchiderii telefonului.

La nivel de afaceri, pentru unii a-si da cuvantul tine loc de lege/contract. Pentru ca au coloana vertebrala si cuvant in adevaratul sau sens. Altii pot semna contracte – si acestea sa nu intre in vigoare pentru ca nu se apeleaza la servicii, sau pot semna contracte si beneficia de servicii si uita sa isi indeplinesca partea ce tine de plata pentru aceste servicii (chiar in conditii de contract ferm, cu penalitati clare si deloc mici).

Nu este de dorit sa se arunce cu piatra in altii inainte de o privire asupra propriilor vorbe si fapte. Este foarte usor sa ii invinovatesti mereu pe ceilalti. Si este la fel de usor sa se cada in ipocrizie: altii sa fie acuzati de lucruri pe care chiar persoana care ii acuza le face (poate nu acelor persoane ci altora, dar ideea ramane). Nimeni nu este perfect – acest lucru este clar. Insa este de dorit ca lucrurile care nu iti doresti sa iti fie facute, sa nu le faci celorlalti si sa nu ai de la altii pretentia de a face lucrurile pe care insuti/insati nu le faci.

La bine se aduna lumea in jurul tau. La binele personal apar unii pe langa tine gata sa te invite la petrecerile lor, sa te includa in cercurile lor – urmand deseori interese. Dar la acelasi bine altii te parasesc – din invidie, din rautate, din lasitate. La binele din afaceri apar cei ce iti propun diverse parteneriate sau colaborari – chiar daca acestea nu iti sunt nici necesare, nici aducatoare de rezultate. Cat de mult se reuseste insa sa se analizeze clar oamenii care apar in diverse momente faste? Si cat de mult se tine cont de ce se intampla in momentele mai putin bune? Culmea (poate) este ca si la rau se aduna oamenii in jurul unei persoane/afaceri. Mereu este nevoie de un tap ispasitor, de cineva care sa fie criticat pentru a sublinia inteligenta atotcuprinzatoare a altora, de cineva care sa fie aratat cu degetul.

Lucrurile constatate in urma analizei concordantei intre fapte si vorbe pot sa nu fie placute. Nu totul in viata place. Nu totul este frumos si bun. Dar nici sa se insiste intr-o situatie din care reiese clar ca vorbele nu sunt confirmate de fapte nu este de dorit. Mai bine o ruptura si obiectivitate decat complacerea in pana la urma ipocrizie.

Fiti atenti la reactiile celor din jur – fie ca va sunt prieteni, amici sau parteneri de afaceri ori furnizori – in diverse situatii. Verificati spusele, reactiile. Nu este vorba aici de a trece pe un raboj totul, dar tinand cont ca in timp se poate sa ajungeti la concluzia ca cineva nu isi respecta cuvantul sau nu va este aproape decat atunci cand ii puteti fi de folos analiza comparativa vorbe-fapte sugereaza mult mai devreme deznodamantul. Remarcati daca atunci cand ati avut nevoie – la bine sau la greu – si ati dat telefoane ati si gasit la acele persoane (rude ori prieteni) sprijinul cautat. Verificati daca in afaceri furnizorul va ofera cele mai bune preturi – daca asa pretinde – sau cele mai bune servicii. Mai bine sa gasiti concordante decat sa suferiti in timp.

PS: pentru unii poate ca acest post suna dur. Poate ca altii vor spune ca e un fel de Povestea lui Stan Patitul (sau ar trebui sa spun Povestea Stanei/Stancai Patita). Nu despre asta e vorba. Am in vedere insa intamplari recente (si nu numai) ale unor cunoscuti care daca ar fi dorit sa vada adevarul, daca ar fi fost dispusi sa constate ca vorba nu este egala cu fapta la unii, ar fi suferit mai putin. Daca cuiva ii ridica semne de intrebare ma bucur – pentru ca ii ofera posibilitatea de a clarifica niste situatii si relatii. Poate ca rezolvarea va fi in bine – ceea ce le doresc – sau in mai putin bine (ajungand la racirea acelei relatii). Nu e un post pro-“paranoia” si anti-relatii – e insa unul de care multi stiu ca au nevoie.

Asadar deciziile personale sau de afaceri ar trebui sa se bazeze pe analiza comparativa vorbe-fapte; in timp astfel de analize ar trebui realizate periodic.

Share
2 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge