Energie risipita?

Cine a trecut seara sau dimineata foarte devreme pe langa sedii foarte mari de birouri a observat poate ca desi nu era nimeni la serviciu (nefiind in timpul programului), toate (sau 98% din total) luminine sunt aprinse.

Poate ca 1-2 camere luminate ar trebui sa ramana – insa ne putem usor intreba de ce majoritatea luminilor sunt aprinse.

Traim intr-o perioada in care se constientizeaza (cel putin in multe alte tari) ca resursele nu sunt infinite si ca este de dorit sa incercam sa fim cumpatati, sa avem grija de mediu si de ceea ce avem la dispozitie. In acest context se poate usor  ridica problema eficientizarii consumului de energie. Acasa cand plecam nu lasam toate luminile aprinse (desi poate ca nu grija pentru consum si resurse este pe primul loc ca motivatie, cu faptul ca ne-ar costa foarte mult). Ar trebui insa sa gandim in ansamblu si ar trebui sa constientizam – si noi – ca orice gest pe care il facem are impact asupra noastra si asupra celorlalti.

Mai mult, un exemplu bun poate sa duca la imitare sau preluare. Cu o floare incepe o primavara – si important este sa se faca primul pas si in directii bune. Se poate – acest lucru este clar – si depinde de fiecare dintre noi. E frumos sa fie lumina in oras – dar avem iluminatul stradal si e pacat ca atata energie sa se iroseasca. Sa incercam sa folosim cu scop si sa fructificam ceea ce avem – nu sa aruncam.

Share
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge