Praguri

Luni este un prag: o noua saptamana incepe – iar daca e si data de 1… atunci e si inceput de luna sau chiar an.

Primul pas, prima zi de gradinita si apoi prima zi de scoala, primul dinte de lapte cazut, prima oara cand iti pui un membru in gips, primul examen, bacalaureatul, examenul de admitere la facultate (cat va mai fi), primul loc de munca, primul salariu… Iata tot atatea praguri si inca pe atat de descoperit si de trecut – personale si profesionale.

Si din punct de vedere financiar apar mereu praguri: primii cativa lei – suficienti pe vremuri ca bani de buzunar; prima suta de mii; primul milion strans (vorbim in bani vechi nu in lei grei); primul obiect cumparat doar din banii proprii; primele 5 miloane si gandul visator la 10 milioane. Primele 10 si gandul la 100 si tot asa.

Este in firea lucrurilor ca odata un prag stabilit – atins si depasit un altul sa fie stabilit. O noua stacheta.

Sunt si praguri de care ne lovim cu capul. Praguri de care suntem feriti – invatand si punand in aplicare cele spuse de parinti sau oameni mai mari sau mai experimentati decat noi. Sunt praguri de care trecem cu bine si praguri pe care ne chinuim mai mult sa le depasim.

Pragul casei trecut cu sotia in brate – sau pragul peste care esti purtata de sot (depinde de genul fiecarei persoane).

Primul client. Prima factura emisa – si primii bani intrati in firma. Primul angajat. Primul sediu…

20 de ani, 30 de ani, 35, 50 – alte praguri de ajuns si de trecut. Primul copil. Prima vacanta la mare. Prima vacanta la munte; prima oara cand vezi muntii inzapeziti. Prima calatorie in strainatate.

In fiecare zi trecem praguri – fie ca le constientizam sau nu. Ele exista si asteapta sa fie ajunse si depasite.

Un moment de meditatie. O privire retrospectiva – dar si una spre viitor.

Care este urmatorul prag – pentru fiecare dintre noi? Care praguri sunt cele mai usor de trecut (mai ales ca lista de mai sus este departe de a fi exhaustiva)? Oricum o idee se desprinde: de cele mai multe ori pare greu de trecut un prag (spre exemplu, ne stresam pentru examene); in timp insa, de cele mai multe ori mai greu decat mai usor, pragurile se trec, devin amintiri, experiente din care putem invata sau cu care ii putem ajuta pe altii in situatii similare.

Share
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge