Cum scapi de “ma/ba”, “mai/bai”

Ticuri verbale – atat de enervante la altii, dar de cele mai multe ori de gasit si la noi.

Un cuvant, o expresie, o interjectie – toate pot fi ticuri verbale. A fost mai demult “deci” (desi inca mai este observabil acest tic la multi si in aceste zile). Acest tic a fost inlocuit cu “pai”. “Nu stiu”, “doamne fereste”, “ma rog”, “auzi” sunt alte exemple – desi fireste de la persoana la persoana pot aparea sau lipsi multe altele.

La moda acum par a fi ticurile tip “ma/ba”, “mai/bai”. Sunt foarte multi cei care nu stiu cum sa scape de acesta – desi si-ar dori.

Totul porneste de la constientizare: in timp ce vorbiti incercati sa fiti atenti la cuvintele pe care le rostiti. Poate parea greu dar este primul pas pentru a constientiza ce ticuri aveti (intrucat este dificil sa ii intrebati pe ceilalti “nu va suparati, am avut cumva vreun tic in timpul prezentarii”, sau “auzi, eu cand vorbesc am vreun tic, ba?”).

Daca veti remarca faptul ca rostiti mult prea des “ma/ba”, “mai/bai” treceti la pasul doi si inlocuiti aceste”expresii” cu prenumele persoanei cu care vorbiti (pentru ca, macar la modul teoretic, aceste ticuri apar doar in conversatiile cu oameni apropiati sau cu care se foloseste adresarea la per “tu”). Va fi poate mai ciudat o perioada pentru acea persoana sa isi auda prenumele. Va fi ciudat si pentru dumneavoastra sa ii rostiti atat de des numele interlocutorului – si tocmai de aici porneste si rezolvarea: va veti limita rostirea acestui prenume si totul ar trebui sa revina la normal si sa scapati de acest deranjant tic “ma/ba”, “mai/bai”.

Mult succe!

Share
10 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge