Dirijor… Manager…

Fiecare membru al unei orchestre trebuie sa inceapa sa cante exact la momentul oportun. Sincronizarea este totul – si este asigurata de dirijor. Nu conteaza cat de specializati sunt cei din orchestra – cel ce detine controlul, determina ritmul – este dirijorul.

Un dirijor foarte bun va savura fiecare clipa dintr-un spectacol. Poate chiar va face intro-uri pentru melodii. Un dirijor poate fascina din multe puncte de vedere. Fiecare cu firea sa – desigur.

Intr-o orchestra – ca si intr-o companie/agentie – mai toti membrii vor sa se evidentieze: sa arate cat de buni sunt (sa devina poate vioara intai). Niciun membru insa al orchestrei nu trebuie lasat sa afecteze prin entuziasmul sau melodia si spectacolul pentru care publicul e in sala. Fiecare membru trebuie motivat sa dea tot ce are mai bun, astfel incat rezultatul sa fie un concert apreciat de toti cei din auditoriu. De cele mai multe ori, indiferent de bucataria interna, conteaza doar ca publicul sa plece cu o impresie placuta, sa recomande spectacolul, sa il vorbeasca de bine.

Un dirijor care nu puncteaza corect si la timp momentele in care trebuie sa intre un instrument sau o anumita parte a orchestrei – nu este unul bun; sau este unul ce nu s-a pregatit temeinic, pentru ca da, repetitia si imbunatatirea performantei ar trebui sa fie permanente. A lucra cu adevarat cu membrii orchestrei, a crea o uniune, a-i motiva si conduce spre succesul final – iata doar cateva dintre elementele care fac ca un dirijor sa fie bun. Orchestra devine locul in care spiritul de echipa trebuie sa fie dezvoltat.

A avea subordonati (fie ca esti patron sau doar manager/sef) implica ideea de a conduce. Devii un fel de dirijor.

Carti despre stiluri de conducere s-au scris – si cu siguranta se vor mai scrie. La fel, s-au prezentat numeroase teorii – si probabil mai e loc si de altele.

Autoanaliza – ca sef – este utila – caz in care data viitoare ati putea sa va intrebati: ce fel de dirijor sunt? Din postura de angajat – puteti sa va ganditi la organizatia in care lucrati (indiferent de ale sale dimensiuni) ca la o orchestra – si sa va intrebati: cum se descurca “orchestra”? Care sunt rezultatele obtinute – pleaca publicul extaziat? Aveti un dirijor bun?

Share
84 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge