Zambetul in exces deranjeaza

A fost la un moment dat o tendinta si un indemn: acela de a zambi. Se spunea ca ai o sala la picioare daca ii zambesti auditoriului, ca vei castiga orice client – daca ii zambesti; ca rezolvi orice disputa – daca zambesti.

Fireste ca zambetul are rolul sau. Evident ca sunt o multe tipurile de zambet si ca fiecare trebuie folosit cu grija in functie de imprejurari. Sunt momente in care un zambet larg poate fi complet inutil, sunt momente in care un zambet ironic poate “lovi” mai rau decat o remarca.

Exista multe reclame in care se zambeste. In care orice cuvant este spus cu zambet – e suficient sa vedeti reclama romaneasca la una dintre cremele Garnier. Sunt stiri – mai ales cele sportive – la care prezentatoarele spun totul cu un zambet pe buze (deseori chiar si stirile despre tragedii).

De la un anumit moment dat insa zambetul devine enervant. Cand? Fireste – atunci cand este utilizat in exces. Ca orice lucru cu care se depaseste masura. Efectele daunatoare pot fi importante: de la public pierdut si pana la consumatori care nu cumpara un produs sau altul, de la oameni cu care refuzi sa lucrezi si pana la oameni pe care ii doresti cat mai departe. Zambetul denota o atmosfera familiara – creeaza un sentiment de apropiere intre oameni (de altfel umorul este recomandat a fi utilizat in multiple ocazii). A zambi insa permanent si mai ales fortat nu denota decat falsitate. A rade fortat la telefon este un lucru care va fi simtit imediat. Fortarea va fi perceputa de interlocutor si astfel (desi poate uneori va intra in joc doar pentru a va face pe plac) nu inseamna ca vestile sunt mai bune, ca discutia este cu adevarat relaxata sau ca propunerile sunt acceptate.

Fiti cat mai “reali” – ar fi un fel de concluzie a celor scrise mai sus. Un zambet sincer valoreaza mult mai mult decat unul fortat. Si cand zambiti, nu uitati (apropo de zambete false) ca nu se zambeste doar din gura (apropo de replica cu “ce belesti fasolele” a lui Moromete).

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge