Cainele – cel mai bun prieten al omului! Unii oameni – cei mai mari dusmani ai cainelui

Inainte de metropolele mari si aglomerate, oamenii traiau in natura, ori in case mici, cu teren, nu in blocuri. Aveau pe langa casa tot ce le trebuia pentru a supravietui. Cultivau pamant, aveau pasari de la care foloseau ouale si carnea cand se impunea. Si aveau un paznic: cainele. El, cel care se bate cu ursul si cu lupul si acum la munte pentru a apara turmele de oi si ciobanii (asa cum e firesc si cum ar trebui sa fie); el, cel care este acolo cand oamenii sunt tristi si incearca sa ii ajute; el, cel care face o sumedenie de pozne; el, cel care avertizeaza de hoti si nu numai. Cum reuseste sa isi avertizeze stapanul – sau pe cei langa care s-a aciuat? Latrand. Da, asa vorbesc cainii.

Si ei ne inteleg pe noi – doar ca ne raspund latrand. Noi nu suntem atat de inteligenti incat sa intelegem ce ne zic ei – incercam sa intelegem din ceea ce ne arata. Si, daca ii iubim si ii tratam ca pe niste fiinte inteligente (asa cum sunt), reusim sa comunicam.

Dar ne suparam ca ei latra!
Auzi motiv! Nu ne deranjeaza motociclistii care fac curse in fiecare seara. Nu chemam politia. Nu ne deranjeaza nici hotii – nu chemam politia impotriva lor ca doar oricum nu reusesc sa rezolve nimic zicem. Nu ne deranjeaza se pare nici cand masinile sunt sparte – oricum noi platim la asigurari, stam cu masina in service. Nu ne deranjeaza nici ragetele unora pe post de acorduri muzicale si nici cand boxele urla la intensitate maxima in timpul orelor de odihna. Nu ne deranjeaza nici bormasinile ce merg si ele non-stop – chiar daca poate sunt oameni batrani care au nevoie de odihna, sau copii ori oameni care lucreaza. In schimb, ne deranjeaza latratul cainilor. Atentie – nu ca ei ar musca – normal, daca au mancare si apa si sunt castrati nu au motive sa fie agresivi – ci ca ei latra.

Daca am chema politia pentru cei de mai sus amintit – le-ar da amenda – cel mult. Pe care oricum pot sa nu o plateasca – ce la noi… nu se si alearga dupa bani, nu se chinuie sa ii recupereze, de aceea sunt multe amenzile care ajung sa se prescrie. Iar daca unii ar fi inchisi – dupa cativa ani ies si o iau de la capat – cu violurile, crimele, jafurile. Dovada? Stirile, portile inchisorilor care deseori dupa doar o saptamana sau cateva luni ii reprimesc pe cei iesiti.

Asa ca… ne punem cu cei mai mici si fara aparare (la noi). Cu animalele. Acum ne-a casunat se pare pe caini. Si nu, desi multi dau bani speculantilor din parcari ca nu cumva pretioasa masina sa fie zgariata, desi multi dau bani cersetorilor sau ii arunca pe fereastra pe lucruri complet inutile, nimeni nu ar da pentru un animal. Prefera sa scape de efect – latrat – fara sa vada cauza. Unii poate nu au mancare – si da, nu ar strica sa fie castrati. Altii poate vorbesc despre niste oameni rai ce trec pe acolo; ori altii ne avertizeaza chiar cu privire la hoti – chiar la bloc stand si un maidanez fiind pe culoar sau la usa. Dar… asa sunt multi dintre noi: incearca sa elimine efectul fara sa incerce macar sa cunoasca si cauza. Si nu doar legat de caini.

Cunosc o sumedenie de oameni care n-au avut in viata lor un animal
– caine, pisica, macar o pasare sau cativa pesti. Au pierdut mai mult decat isi pot imagina! Cunosc oameni care desi au prietene/prieteni care vor sa adopte – nu ar primi niciodata in casa lor un sufletel. Altii care nu stiu ce pierd. Dar nici nu vor sa afle. Cunosc oameni care trateaza animalele ca pe niste obiecte lipsite de inteligenta. Sa nu uitam si ca el, animalul, trebuie sa aiba chef neaparat de joaca/smotoceala cand are chef stapanul sau cel de pe strada. Nu, nu are voie sa nu aiba chef, sa ii fie somn sau rau. Trebuie sa fie la comanda.

Cunosc insa si multi oameni care au animale. Care le iubesc. Sau care chiar daca nu le dau de mancare cainilor de afara cel putin nu ii omoara (punandu-le ace in mancare sau otrava in apa). Si iata ca si pe Internet gasim filmulete care arata inclusiv cat de bine este pentru un copil mic sa aiba in preajma un sufletel. Vor deveni cei mai buni prieteni – fireste vor face muuuuuulte traznai impreuna – dar, fiecare clipa merita.

Va invit sa va uitati la filmuletele de mai jos, sa vedeti cat de fericiti sunt acei copii si cum nu le mai e frica alor lor parinti ca vezi doamne inghit par, iau purici sau sunt zgariati. Uitati-va cum vor sa ii protejeze – pentru ca da, animalele au un cult pentru ce este mic – si sunt si aici o sumedenie informatiile care atesta acest fapt: cateluse care adopta caprioare sau pu de tigru, care salveaza cu a lor caldura a corpului viata unor copii etc. Numai noi stim doar sa omoram – desi… e vina noastra ca animalele sunt pe strada: s-au facut demolari iar stapanii nu au cautat stapani; animalele nu au fost castrate si chiar unii cu animale de rasa ii imperecheaza cu femelele de afara. Dar evident: a ne asuma responsabilitatea pentru actiunile noastre este imposibil. Sa dam deci vina pe animale!

Revenind, iata cateva filmulete care sper sa va confirme inca o data ca omul si animalele – natura – ar trebui sa fie prieteni, nu dusmani. Si poate asa, incet-incet vom scapa de criminalii de animale – pentru ca daca sunt duse in centre dupa ce sunt luati de hingheri ajung intr-o stare deplorabila si sunt traumatizati pe viata – asta daca nu plateste sa fie adusi inapoi… sunt omorati.

Caine care gadila un copil

Copii si caini – foarte relevant

Caini care va ajuta sa nu mai aveti vase imprastiate prin bucatarie de copil

Copii si caini albi

Share
42 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge