Un vot impotriva?
|Suntem in an electoral. Avem deja campanii electorale. Si nu doar noi.
Toti incearca sa ne castige voturile.
Fiecare om are simpatii dar si persoane pe care nu le suporta. Uneori sunt candidati pe care nu ii suportam.
Oare nu ar merge sa putem acorda un vot pentru – celui pe care il dorim intr-o functie (ca tot avem uninominal) si un vot impotriva – cuiva pe care nu il dorim intr-o anumita functie?
Insemnari similare
5 Comments
heh… nasol aia cu votul contra. partea proasta e ca pramatiile se vor duce cu super campanie electorala in locurile unde nu sunt foarte “celebri”, iar prostimea ramane tot cu buza umflata.
Nu, solutia reala este DEMOCRATIA. Atentie, nu ma refer la mizeria / infectia / de sistem actual de la noi si de aiurea pompos intitulat “democratie” – asta e un jeg care nu are nimic de-a face cu DEMOCRATIA _REALA_ – aia in care FIECARE cetatean voteaza pentru o decizie, si astfel se asigura faptul ca deciziile sunt luate cu adevarat de MAJORITATEA CETATENILOR, nu de o clica de parveniti “alesi”. Ce merite au ei de au ajuns acolo? (N.B.: niciodata oamenii capabili si competenti nu vor ajunge in varf, sau vor ajunge cu mare greutate, deoarece castig de cauza au cei cu clanta mare, care dau din coate si care calca pe cadavre. Nu numai la noi, ci peste tot. Pentru ca oamenii sunt creduli si nu verifica informatiile la prima mana. HUO intregii “clase politice”!)
sunt sigur ca statisticienii si strategii politici ar gasi imediat multe inconveniente pentru chestia asta. ce imi vine imediat in minte este atmosfera mioritica ce s-ar lasa imediat in campanie, cand nimeni n`ar mai supara pe nimeni si ar vorbi roz si inutil despre orice. iar daca tot s-ar polariza ideile, cei care ar sta pe tusa ar fi cei mai avantajati, nefiind atinsi de minusuri.
totusi, cred ca ideea unui patrat alb ar fi cat se poate de utila pentru masurarea increderii in oferta politica a momentului.
Ultimul post al koma: Alege Samsung
Evident ca puncte slabe se pot gasi la orice, oricand.
Cu toate acestea, ar fi o idee care ar putea revolutiona sistemul si ar oferi poate si o privire mai reala cu privire la cei doriti cu adevarat.
Cum ar fi oare o campanie: votati cu mine si un vot impotriva lui x? :))
Pe de alta parte… din nou, nu stiu daca neaparat cei ce nu se implica ar castiga. As putea vota un candidat care raspunde viziunilor mele politice si as putea vota impotriva unuia care consider ca nu ar merita un loc in parlament.
Evident e o pura idee – poate vor trece zeci de ani pana se va implementa, daca va fi pusa vreodata in practica. Merita insa sa nu ne limitam gandirea si sa nu ne ingradim imaginatia – nici macar in aceasta zona.
Din ce am inteles insa, se vor lua in calcul si voturile albe- era un art. la pagina 8 a ziarului Compact – ce poate fi vazut aici.
Am venit si eu cu un set de propuneri pentru vot aici: http://ailaic.wordpress.com/2008/11/07/votul-meu-egal-cu-cel-al-lui-tanti-maricica-din-vale/
Ultimul post al ailaic: Strategie de marketing eMag (sau PCGarage?)
🙂 interesanta idee!
si sunt de acord cu asa ceva, ar fi o adaugire utila la sistemul de vot.
imi place ideea de a face sistemul de alegere mai complicat. in felul asta, de exemplu:
– cei saraci cu duhul sau total neinformati raman de caruta… ceea ce face inutila pacalirea lor in campania electorala cu fasole si mere-la-cutiuta-colorata (si, simultan, votul celor care sunt capabili si fac efortul sa urmareasca situatia economica si politica din toata tara capata greutate mai mare, cum e si normal… caci e anormal ca oameni indiferenti/neinformati sa fie folositi ca “ghiulele” sub forma voturilor, si astfel sa hotarasca implicit viitorul politic al tarii desi nu prea inteleg ce se intampla).
– poti sa spui mai multe informatii despre mai multi politicieni… nu doar sistemul idiot actual (care imita scorurile simpliste din sporturi), in care castigatorul trebuie doar sa bifeze cele mai multe voturi si gata, indiferent de calitatea acelor voturi si de modul cum le-a obtinut.
apropo: in sport este OK sa fie un scor simplist calculat, ptr. ca sportul trebuia sa fie doar simplu sport, relaxand si distractiv, nu o activitate crancena si plina de rautate fata de “inamicii” din cealalta echipa, si simultan o scuza ptr. spalat bani de catre miliardari risipitori.
eu as zice chiar ca ar trebui sa se ceara mai multe punctaje ptr. fiecare candidat (de ex. “increderea in el”, “cat de specialist s-a dovedit” etc.), si nu doar un simplu “il vreau pe asta” (care provine deseori din: “…ca asa mi-a zis primarul in sat/ directorul la casa de batrani/ ziaristii aia la televizor cand ziceau ca dubleaza pensiile luna viitoare”)
🙂