Generatie de sacrificiu – o scuza la indemana oricui

Citind insemnarea mea legata de implinirea a 27 de ani, cineva mi-a scris spunand ca nu ii vine sa creada ca doar atatia ani am. Mi-a spus ca am reusit la o varsta la care altii inca nu stiu ce vor face cu viata lor (sau macar ce ar vrea sa faca).

Mi-aduc de asemenea aminte de o prietena pe care am cunoscut-o la un eveniment. Eram cu sotul meu (el participa la acel eveniment) si o cunostea pe domnisoara. Intr-o pauza au vorbit despre diverse si au ajuns, indirect, la a afla ea ca eu eram sotia lui si cu el in acel oras. Ea stia de PRwave (PRwave Directory nu era pe acea vreme lansat) si il accesa zilnic. I-a placut ideea si admirase efortul. A fost socata sa afle ca la vremea aceea eram singura ocupandu-ma de toate – si de site si de clientii pe partea de PR.

Nu, nu va ingrijorati: nu mi-au murit laudatorii – si nu de aceea scriu aici despre aceste experiente si laude. Incerc doar sa arat ca daca dorim, putem sa ne realizam. Vom avea mult de muncit, dar sunt dovada vie ca se poate. Si sunt multe astfel de dovezi – unii prieteni ai mei stau marturie de asemenea si la fel o sumedenie de oameni pe care ii cunosc virtual sau pe care nu am avut inca placerea de a-i intalni.

Traim intr-o perioada in care multi utilizeaza un pretext: suntem generatia de sacrificiu. Si aici se includ toti oamenii intre 20 si 35 de ani. Cei de peste 35 spun de asemenea ca au probleme intrucat ei au prins vechiul sistem si multi au ramas ingraditi in acea mentalitate.

Nu cumva insa toate acestea sunt niste scuze mult prea des folosite? Daca ne uitam putin in urma, putem constata ca fiecare perioada a avut greutatile sale. Binele s-a impletit cu raul si usorul cu greul in orice moment al istoriei omului. E suficient sa stam putin de vorba cu parintii ori chiar cu bunicii si strabunicii. Vom afla ca nu au dus-o roz mereu. Poate niciodata nu le-a fost bine. Si cu toate acestea au mers mai departe.

E usor sa ne ascundem dupa deget si sa gasim o scuza-paravan. E mult mai greu sa ne mobilizam si sa facem ceva. Dar nu imposibil – asa cum dovedesc multi.

Share
7 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge