Desteapta-te romane!

„Deşteaptă-te, române!” este, din 1990, imnul naţional al României. Muzica are autor necunoscut. Versurile şi aranjamentul aparţin lui Andrei Mureşanu (1816 – 1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.

Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni, fiind cântat pentru prima oară la Braşov, într-o grădină din Şchei, şi nu în data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea, aşa cum este îndeobşte cunoscut (deşi nu se precizează care era acel cântec patriotic, cântat de cei prezenţi, s-a presupus fără dovezi că era vorba despre acesta).

Informatii preluate de aici, unde sunt prezentate si toate strofele imnului. Altii il amintesc pe Anton Pann ca fiind cel ce a compus muzica pentru acest imn.

Astazi, 1 Decembrie, este ziua nationala a Romaniei. Sunt voci care spun ca nu avem de ce sa ne bucuram de acest lucru, sunt pareri si oameni care critica tara si locuitorii sai.

Ar trebui insa, de fiecare data, sa ascultam putin imnul. Sa il ascultam cu atentie si la muzica dar si la versuri. Si sa incercam sa nu lasam patria sa ajunga de ras. Sa incercam ca, atat cat tine de noi, sa o facem un loc mai bun, unul unde sa ne placa sa traim, sa muncim, sa ne dezvoltam si sa ne crestem copiii. Depinde si de fiecare dintre noi!

La multi ani! Desteapta-te romane!

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge