Scinteia, Jurnalul National si Adevarul

In perioada sarbatorilor de iarna, la posturile de televiziune ale Intact a aparut Marius Tuca vorbind despre initiativa Jurnalului National de a publica in 2009, in fiecare numar, o editie a Scinteia. Fiecare supliment ar prezenta ziua respectiva – asa cum a fost ea cu douazeci de ani in urma – in ultimul an de conducere a lui Nicolae Ceausescu.

O initiativa interesanta – mai ales ca unii dintre noi eram (foarte) mici la vremea aceea. O initiativa interesanta daca ne gandim ca si-au propus ca prezentarea sa fie una obiectiva, sa infatiseze intocmai ziua asa cum era ea cu doua decenii in urma.

Sambata (aceasta) am citit in Adevarul o informatie conform careia si ei ar face acelasi lucru: in fiecare zi ar prezenta (sub aceeasi sigla a Scinteia) evenimentele de acum 20 de ani. De pe site-ul acestui ziar aflam: “campania  “După 20 de ani”, sustinuta de “Adevărul” pe tot parcursul anului 2009 va avea mult mai multe unghiuri de abordare. Mai ales daca si cititorii vor intra in dezbatere.”.

Iaca poveste!

Ca exemplificari: iata editia Jurnalului Nationalaici – si pe cea a Adevarului aici.

Evident ca pot aparea intrebari de genul: cum de doua ziare, din trusturi diferite, au aceeasi idee? Care e diferenta? Care e scopul urmarit – dincolo de cel declarat? E bine ca sunt doua variante, pot oferi mai multe unghiuri de abordare? Care dintre cele doua merita sa fie citita – Scinteia Jurnalului sau a Adevarului? Cine infatiseaza mai bine acele vremuri? Vrem obiectiv sau subiectiv?

Si lista poate continua.

Sa vedem insa cum va continua seria – la ambele ziare. Voi ati citit vreuna dintre editii? Cum vi se pare?

Adaugire: Am uitat sa specific un lucru foarte important: Daca la Adevarul informatiile de acum 20 de ani le gasiti ca pagina in cadrul ziarului, la Jurnalul National exista un supliment separat, cu sigla Scinteia.

Share
436 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published.

CommentLuv badge