Despre teribilism si inconstienta la tineri

Ma uit acum la titlu si imi aduc aminte de tratatele unor autori de seama de-a lungul timpului. Ma gandesc apoi la subiectul pe care vreau sa il propun spre dezbatere astazi si imi dau seama ca as putea face o cercetare si realiza un tom intreg pe tema.

O sa ma rezum insa la a infatisa o discutie auzita ieri in metrou – o discutie ce cu siguranta este similara cu mii de altele zilnice.

Un grup de elevi poate de ultimul an de liceu – cel mult de primul de facultate – pe la pranz se indreptau in metrou spre institutia de invatamant. Se asezasera fetele pe o parte si baietii vizavi pe scaune. Ca vorbeau tare – si intre ei – e evident. Nu acesta e insa elementul principal.

La un moment dat o fata ii spune unui baiat:

– Auzi, ma, dar tu parca ti-aio luat carnetul acum o saptamana sau ceva. De ce nu esti cu masina?

replica la care unul dintre baietii de langa cel…. “incriminat” spune, sarind in apararea proaspatului sofer:

– Pai a fost ieri!

Cam in acelasi timp, proaspatul posesor de permis spune:

– Da, am venit ieri.

E randul celui de-al doilea baiat de langa sofer sa intervina:

– Da, si conduce bine. Dar si mai bine cand coboara ta’su din masina! Ca pana atunci merge incet, dar dupa aia.. peste suta!

La care soferul:

– Da, sa mai veniti sa mergem cu 120 pe acolo pe la Magurele.

Prima fata:

– Pai vreau si eu – sa mergem asa cu viteza!

Am incheiat citatul.

Din pacate iata ca trebuie sa revin la a scrie despre soferi. De aceasta data nici nu mai intra la categoria corectitudine si respect pentru ceilalti. Ajungem in zona mai grava: a teribilistilor ce conduc bauti, se cred smecheri si soferi perfecti si pe care i-a dotat …(completati voi cu cine i-a dotat exact) cu strazi si autostrazi si bulevarde si trotuare si locuri de parcare si… (adaugati voi in caz ca am uitat ceva). Scrie Laura aici despre sfaturi ca sa fii un sofer bucurestean model. Desi as spune ca bucurestean nu e neaparat relevant (cunosc soferi de Suceava groaznici si de multe alte zone, iar multe orase au prescurtari care sintetizeaza stilul de a conduce) inteleg ideea si mai ales “tipul” soferului infatisat. Si voua va e tare cunoscut!

Multi doresc sa se dea mari – si au prieteni care ii incurajeaza. Pana la urma ca ar sfarsi acestia in stalpi nici nu mai conteaza. Important e ca pot avea de suferit nevinovatii – si de obicei asa se intampla: alti soferi, pasageri sau pietonii.

Share
18 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge