Unde gresim in relatiile interpersonale

Vi s-a intamplat probabil ca macar o data in viata o persoana pe care o considerati prieten sa va dezamageasca. (daca nu, sunteti o persoana norocoasa.)

Citeam recent o insemnare a Catiei apropo de prietenie, dezamagiri, a doua sau a treia sansa oferita (si irosita de persoana careia i s-a acordat) si modalitati de a merge mai departe. La fel, recent imi povestea cineva despre o buna prietena care o dezamagise cumplit.

Cu siguranta aceste cazuri nu sunt singulare. Ceea ce te face sa te intrebi de ce se ajunge in astfel de situatii?

S-ar putea ca vina sa ne apartina. Se intampla ca atunci cand ajuti pe cineva si acea persoana se mai intampla sa fie si prieten bun, involuntar persoana care ajuta sa se astepte ca atunci cand va avea nevoie sa gaseasca suport la persoana ajutata. De principiu se spune ca atunci cand dai de rau vezi cine iti sunt adevaratii prieteni. Adevarat dar si fals in acelasi timp – pentru ca asa-zisi prieteni pot sa nu iti fie alaturi nici macar la bine (nu va faceti griji romanul e inventiv cand vine vorba de a gasi scuze in orice imprejuare: la scoala, la serviciu, fata de prieteni si asa mai departe).

Daca toata lumea ar reusi sa fie alaturi de cineva fara insa a gandi ca atunci cand va avea nevoie – la bine sau la rau – poate conta pe o persoana (ajutata deja) atunci toate lucrurile ar fi minunate. Sunt pur si simplu persoane egoiste care considera ca totul li se cuvine. Sunt altele incapabile de empatie. Sunt persoane pe care oricat le-ai ajuta nu vor fi acolo cand vei avea nevoie.

Sunt desigur si multe care nu stiu cum sa se recompenseze – si in afara de “multumesc” reusesc de fapt sa rasplateasca un ajutor ajutand mai departe pe altcineva. Sunt si multe persoane care sar in ajutor fara a-i datora cuiva ceva. Sunt oameni si oameni. Insa pentru apararea de dezamagiri este de dorit sa ajungem – precum in invataturile biblice – sa facem bine complet dezinteresat. Sa reusim sa trecem peste absolut orice situatie fara ajutorul cuiva (daca e cineva acolo pentru noi bine, daca nu iarasi bine).

PS: nu scriu aceste randuri in urma vreunei experiente traumatizante recenta. E doar o constatare – venita intr-adevar in urma unor experiente proprii dar si a constatarilor in urma experientelor unor prieteni.

Share
5 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge