Pastele – intre crestinism si comercial

Se intampla deseori sa luam un element de aici, unul de colo si sa spunem ca le-am imbinat bine. Cand am creat ceva nou prin aceasta alaturare uneori se spune ca am fost creativi.

Alteori insa, facem un simplu amestec ca in final sa spunem “Ok, le-am bifat si pe astea”.

Ortodocsii se afla astazi in Sambata Mare. O intreaga saptamana incarcata de semnificatii – pierdute aparent insa pe la cumparaturi si achizitii de cadouri.

Unii tin post – poate doar de forma, pentru ca asa trebuie. Altii tin post insa injura, blestema si fac toate cele pe care teoretic ar trebui sa nu le faca. Altii tin post pentru ca de Paste sa se indoape – si sa umple iar spitalele (apropo de asta ati remarcat cumva abundenta reclamelor la medicamente ce linistesc bila, ajuta ficatul si tractul digestiv?!). Uitam intotdeauna invatatura christica “e pacat ce scoti din gura, nu ce bagi in gura”.

Dar ce e de fapt postul? Ar trebui desigur sa intrebam un specialist. Am putea totusi sa ne uitam la semnificatiile inceputului. Sa ne dam seama ca perioada de abtinere ar duce la curatarea sufletului, insa ca postul e mult mai adanc decat sa nu mananci carte, lactate, oua. A lua Lumina in noaptea Invierii ar trebui sa fie un moment important, plin de semnificatii si de reverberatii in intreaga fiinta – nu doar o obligatie, o rutina.

Se poate spune ca Pastele are doua fete. Una trista – care inglobeaza toata perioada de pana la rastignire – si una mai vesela: bucuria reinvierii si tot ceea ce implica acest aspect. Din pacate insa remarc, la fel ca de Craciun, ca multa lume se gandeste doar cu ce sa se imbrace nou de Paste si… atat. Comercializam totul. Nu e nimic gresit in a manca un fel special ori in a lua ceva special – o cutie de bomboane sau altceva. Dar atunci cand totul se reduce la acest lucru mai putem afirma oare ca am sarbatorit Pastele?

La fel de firesc este faptul ca multe se fac de fatada. Pastele devine “un brand”. Da bine sa fii la biserica, sa faci anumite lucruri, sa spui altele – si sa fii fericit daca ai plecat de acolo cu parul si hainele nearse. Adevarata credinta insa este cea din suflet. Cea cu care nu te lauzi in lume asa cum ai face cu un trofeu sau cu o diploma.

O sambata frumoasa tuturor!

Adaugire: Multumesc Catia pentru linkul oferit. Iata ca pun direct momentul in cadrul insemnarii. Sper sa fie vizionat si sa se ia aminte! Un Paste linistit!

Share
89 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge