Locul tau e in afaceri?!

Lumea afacerilor e una plina de multe feluri de oameni.

Dar ce cauti tu in ea?!

Sunt mai multe moduri in care poti pune pe picioare o afacere. Normal ca totul e mult mai simplu cand esti ajutat sau cand ai anumite puncte de pornire.

Nu inseamna insa ca nu poti face un plan realist si lua totul de la 0. Nu voi accepta niciodata sa imi spuna cineva asa ceva – ca nu se poate – din moment ce exista persoane care ilustreaza faptul ca se poate.

Dar nu despre mine e insemnarea.

Ma uit insa la cat de multi spun ca au firma dar ce rau e ca nu le da si lor cineva si aici incepe lista cu ce au nevoie.

Unii au firma de forma – ca de fapt au job si mai trag ceva pe turta proprie. Nimic de reprosat – pana la urma e perfect legal si atat timp cat sefii nu afla sau nu au ceva cu acest lucru…. nu e nicio problema. Insa la foarte multi nu e ceva gandit, ceva de termen lung, cu un plan si ce mai trebuie.

Unii au firma dar asteapta permanent sa li se dea. Sa fie ajutati. Orice greutate e o piedica insurmontabila.

Altii au firma dar nu stiu de fapt unde vor sa ajunga si, mai ales, cum sa ajunga acolo. Din pacate acestia sunt cei care isi modifica si foarte des deciziile. Astazi spun ceva – maine altceva. Iar lipsa unui plan foarte clar de la inceput (cel al afacerii) duce la multe minusuri. Se creeaza un efect tip bulgare de zapada. Evident ca si existenta unui plan include adaptarea la anumite situatii neprevazute – insa… exista o linie directoare.

Multi par deseori ca nu se descurca. Nu fac fata.

Si nu pot sa nu ma intreb: ce cauta ei in afaceri?

Cat de mult ii ajuta astfel de persoane pe cei ce incearca sa faca ceva?

Care este impactul lor asupra imaginii pe care o au altii despre cei cu IMM-uri (ca pana la urma multi asta suntem in esenta: firme mici si medii)?

Cati vor rezista in aceasta perioada?

Evident ca e loc sub soare pentru toti. Pana la urma nu exista restrictii si oricine poate sa isi faca o firma, sa puna bazele unei afaceri. Despre cum sa faci acest lucru au scris multi altii. Despre cum sa te descurci odata inceput drumul la fel au scris multi. Insa desi cel putin la fel de multi scriu despre importanta existentei unui plan (chiar recent se discuta despre lipsa planurilor clare ale celor care veneau cu proiecte online) foarte putini sunt cei ce au de fapt unul.

Fara un plan care sa ia in considerare cat mai multe elemente (de preferat pe toate), fara un plan cuprinzator asadar sunt multe sansele ca multitudinea de elemente neprevazute sa demoralizeze multi intreprinzatori.

Atitudinea tip: sa mi se dea nu este una productiva. Nu pe termen lung. Nici plansul. Odata ajunsi intr-o situatie si in fata unei probleme nu ramaneti ancorati in acea situatie/problema. Gasiti solutii sau veti pierde. Sunt multi antreprenorii si oamenii de afaceri care demonstreaza ca se poate – indiferent de conditii. Pana la urma asta inseamna sa fii om de afaceri. Nu sa ti se indeplineasca un capriciu sau sa fii papusa cuiva.

O tema de meditat asadar – si multe subiecte deschise pentru insemnari urmatoare.

Share
One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge