Romanii nu iubesc apa

A venit vara. Caldura cat cuprinde. Mai rau – canicula.

Din pacate odata cu caldura apare si transpiratia oamenilor. E un proces firesc, care se manifesta diferit de la o persoana la alta in functie de numerosi factori. Atat timp insa cat oamenii se spala si incearca sa nu ajunga sa miroasa totul e perfect.

Dar… apa si sapunul par ca in multe locuri nu s-au inventat. Imi aduc aminte iar de o discutie intre doua doamne in varsta. Una dintre ele venise o saptamana in vizita la copii – acestia stand in capitala, ea intr-o localitate imediat langa Bucuresti. Si… copiii ii oferisera posibilitatea de a se spala – doar aveau baie, apa curenta, sapun, gel de dus si alte asemenea. Si ii povestea doamna noastra, foarte mirata, celeilalte: da, si ei se spala zilnic – uneori si de doua ori pe zi. Dar eu… n-am facut asa decat o baie – sa vad cum e – ca nu ma spal eu zilnic… Eu tot cu apa de ploaie – o data pe saptamana ma spal bine.

Comentarii?

Isi mai au rostul?

Din pacate e plin de oameni ce nu se spala. Iar ei sunt prezenti si pe strada (si nu e deloc placut cand faci cativa pasi si te loveste un miros “minunat”), si in mijloacele de transport in comun, si in parcuri. Si nu doar de persoane in varsta si eventual din afara Bucurestiului. Intalnim si tineri, copii si oameni la 40-50 de ani care nu au auzit – dupa mirosul imbatator pe care il imprastie – de spalat. Cum sa nu iti placa sa fii curat?

Si tot legat de apa… ne-aducem aminte ce se intampla cand ploua. Pe de o parte cei ce isi tin masinile blocate in fata blocului decid sa nu se ude – astfel ca isi scot masinile. Din pacate insa… la multi se simte lipsa exercitiului si astfel au mai toti de suferit. Mai rau e cand ies pe drum si “cazanele” – cum am vazut ca le numesc multi pe acele masini ce parca stau sa se dezmembreze dar, culmea, circula pe strada. Pe de alta parte, odata cu primii stropi parca mai toti uita sa conduca.

La ce concluzie putem ajunge? Ca romanilor nu le place apa. Stiu, suna ca in acel rationament amuzant cu Masa are patru picioare, Calul are patru picioare, Calul este mamifer concluzia fiind ca masa este mamifer.

Cu toate acestea, parca e adevarat ca romanilor nu le place apa. Nu de alta dar de nespalati e plin fie iarna, fie vara.

Ma tot gandeam ca sunt o sumedenie de campanii/actiuni de CSR. Oare n-ar merge si o campanie de responsabilizare sociala in sensul educarii spre curatenie?

Iata o idee – poate o pune cineva in aplicare.

Daca mergem insa mai departe – spre zona de imagine – ar trebui sa ne gandim ca toti turistii ce ne viziteaza dau peste aceste persoane. Inevitabil. E o imagine buna cea pe care o lasam? Nu ar trebui sa o schimbam? Se poate? Eu zic ca da. Doar ca in timp si cu multa munca. E insa ceva ce ar trebui sa tina de bun simt si educatie. A fi curat nu presupune doar parfumuri fine, geluri de dus de firma si alte cele. Prefer mirosul cuiva care si-a spalat hainele cu sapun de lesie – decat cineva nespalat. Primul e doar sarac – dar curat – al doilea e… – va las pe voi sa adaugati epitetul.

Later edit: In alta tara daca mirosi a transpiratie esti concediat. Aparent e lege 😉 Detalii aici.

Share
9 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge