Despre Romania, tupeu si poante proaste si putin despre Viena

Mergeam astazi spre statia de tramvai. Era dimineata. O dimineata deja calduroasa. Ajunsa pe strada – pentru a traversa catre refugiul statiei, vad ca se apropie o dacie pick-up (model anterior). Se vedeau niste burtosi cu fete buhaite la volan si in dreapta. Veseli oamenii.

Incetineste masina, se apropie de mine si… ma trezesc cu apa aruncata – apa care ajunge evident pe maini si pe un tricou azi imbracat pentru prima oara. Cum arata un tricou mov cu stropi de apa (slava domnului ca nu era suc sau mai stiu eu ce alta tampenie)? Evident deloc placut. Nu m-am intors acasa sa ma schimb – in speranta ca soare fiind se va usca repede. Fiind si un material foarte bun… am avut noroc asa sa fie.

Stimabilii din masina banui ca au fost incantati de “isprava” lor. Nu le-am dat satisfactia unui raspuns.

In alte locuri insa nu se intampla insa sa ai parte de asa ceva. Lumea isi vede de treaba ei. Apropo de recenta vacanta in Viena si legat si de patania de azi, mi-aduc aminte de o faza.

Un roman – care sta acolo – intra intr-un supermarket. Vede un cunoscut – prieten – la care se duce si dorind sa il surprinda face acel gest cunoscut de multi la noi: cu doua degete (aratatotul) pe talie. Un roman ar fi sarit. Un austriac ar fi fost cu adevarat socat. Prietenul austriac se intoarce insa foarte calm convins fiind ca era prietenul lui din Romania. De unde stia asta? Pentru ca nimeni nu ar face acolo asa ceva. Si acest fapt a fost marturisit de prietenul austriac altor oameni 🙂

Marlani sunt insa peste tot – evident. Spre exemplu – desi muuult mai putini – si in tari civilizate. In Austria, Viena mergeam intr-o zi cu metroul. Si culmea nimerisem intr-un vagon ce nu era supravegheat video (de obicei exista un sticker care anunta ca vagonul e supravegheat si aici lipsea). Asa ca un tanar… se urca frumos in metrou cu tigara in gura si berea in mana… A fost… “distractiv”. Daca ar fi fost supravegheat vagonul s-ar fi ales cu amenda de 50 de euro. Asa a scapat.

Revenind insa la “poante” – acestea mai tin si de cultura. La noi… e puzderie. Ce spune despre noi? Mai ales glumele “inteligente” ce zic despre noi? Cum era ca in locul meu (fiind in zona centrala a capitalei) sa fie o turista straina?

Share
213 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge