Ce ne facem cu cersetorii?!?

M-am vazut recent cu o prietena – la o cafenea. Am ales, dimineata fiind si inca racoare, sa stam pe terasa. Afara, aer liber – teoretic mai bine decat interior, aer conditionat.

Toate bune si frumoase pana cand a venit o fata de 5-6 ani care ne-a cerut sa ii dam apa din sticla. Si a pus mana pe sticla sa o ia – ca doar ii e sete. Cand i-am zis ca nu se poate – si dupa ce si prietena mea i-a zis sa plece, s-a dus la masa de alaturi. Intr-un final chelnerul a gonit-o. Si ce daca. Peste 2 minute era inapoi. Intre timp sticla mea era goala. Nicio problema. “Tanti, imi dai si mie sticla asta?”. Cu tupeu, voce mieroasa si cu atitudine hrapareata si perseverenta enervanta.

In alte locuri la fel. La metrou la fel. In fata mallurilor, marilor magazine – si nu numai – la fel. In parcarile hypermarketurilor sau, si mai rau, fix la casa de marcat la fel. In gara, la fel. Peste tot sunt ei, cersetorii. Am mai scris despre cei din tramvaie si cum cer. Un articol mai in gluma mai in serios – dar dureros – aici. Daca nu l-ati citit va invit sa il lecturati. Merita.

Revenind insa. Am spus, tot asa intr-o insemnare recenta, si despre cersetorii din Viena. Aici evident sunt unii care nu ies in evidenta si sunt mai ok si romanii – uneori de culoare – care… va imaginati.

Am avut campanie care a evidentiat ca unii castiga enorm de pe urma acestui mod de a trai.

Avem oameni care critica, oameni care nu le dau.

Avem insa si oameni care iti zgarie masina daca nu le dai. Avem oameni care daca nu primesc, iti taie oricum geanta si isi iau si singuri. Avem oameni care desi nu vrei iti spala geamurile si iti cer si tie “macar o tigara, nenea/tanti”. Avem copii care spala geamurile masinilor in intersectii – parca nu era legal?!?

Dar ceva concret? Cum scapam de ei? Pentru ca retelele sunt vaste, pentru ca iata sunt multi si de toate varstele, pentru ca ne enerveaza, deranjeaza si pentru ca sar pe orice turist prind in drum.

Ar trebui ca totul sa fie facut doar de stat? Ar trebui sa fie parteneriat public-privat? Ar trebui campanii de ONG-uri? Ce solutii exista si cine ar trebui sa le implementeze? Dincolo de discutii – ar trebui sa se identifice strategiile cele mai potrivite si sa se treaca la implementarea lor, cu toate efectele ce decurg de aici (inclusiv pedepse care sa se aplice!).

Deci?

Share
14 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge