Cand stii ca ai facut o afacere buna?

Cred ca intrebarea de mai sus ii macina pe toti.

Si totusi cand stii ca ai facut o afacere buna?

Cred ca apar cateva raspunsuri potentiale.

  • In momentul in care ai obtinut profit. Da, teoretic e corect: in momentul in care ajungi sa faci bani din afacere (oricare ar fi aceasta) se poate spune ca afacerea in cauza e buna. Dar ce te faci cand profitul nu vine atat de repede precum vrei/ai nevoie? In consecinta raspunsul e si nu e cel mai bun.
  • Atunci cand afacerea prinde imediat, esti laudat etc. Acestea fiind spune am putea spune ca ne apropiem de un raspuns corect. Daca lansezi ceva care prinde imediat (daca stabilesti o tendinta, un trend cum se spune) – un produs ce se vinde sau un serviciu care se cere din momentul lansarii – se poate spune ca te-ai orientat bine si ca afacerea poate fi considerata de succes. De principiu si profitul apare imediat. Da, dar ce te faci daca dupa o scurta perioada produsul se deterioreaza sau oamenii se plang de sericiul oferit? Cu alte cuvinte, o fi buna ideea dar… practica te omoara.
  • Atunci cand i-ai fraierit pe altii. Pai da: de fapt cam aceasta e logica: eu fac ceva si se gasesc niste fraieri sa cumpere. In fond: eu pot sa vand ceva mai scump decat la altii – dar daca acesti altii nu stiu de unde pot lua mai ieftin… castigul meu; eu pot sa ofer un serviciu aici unora care, daca nu stiu ca mai exista si alti funizori (sau nu pot ajunge ei la acestia) e clar ca nu mai conteaza (mult) daca e bun serviciul sau nu. Pe principiul: il iau… macar sa fie acolo.

Din punctul vostru de vedere, care e criteriul dupa care o afacere poate fi considerata una buna? (Nu de alta, dar eu in ultima vreme vad tot fdelul de oameni – din cam orice mediu care apreciaza ultima varianta ca fiind cea corecta: ce conteaza ca am tampit oamenii: avem audienta (va suna cunoscut?); ce conteaza ca am 300% adaos? au platit oamenii? au platit! etc.)

Share
28 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge