Ce IQ trebuie sa ai pentru a cauta eficient pe internet?

Da, zau ca am ajuns sa fiu aproape bantuita de aceasta intrebare.

Ma uit – uneori siderata – la cei din jurul meu – mai apropiati sau mai departati.

Fie sunt invatati sa primeasca mura in gura, fie prefera sa munceasca altii pentru ei, fie… le e pur si simplu lene sau poate chiar nu stiu sa caute.

Sa dau cateva exemple:

  • intrebare online pe Twitter, cum se numeste emisiunea/filmul de acum de pe postul X?. Cat de greu e ca in loc sa stai sa intrebi si sa astepti raspunsul pe Twitter (si eventuale replici rautacioase de tipul cauta si singur(a)…) sa pui mana si sa cauti tu, accesand siteul oficial al postului respectiv? Mai toate posturile au un buton cu Program – de unde poti selecta usor ziua, unul dintre canale etc.
  • intrebare pe un program de instant messaging/Twitter: cum se numeste o formatie care canta o melodie cu teoretic titlul… (nu ma refer la concursurile organizate in acest mod, ci la cei care chiar asa intreaba). Nu e mai simplu sa cauti cu niste cuvinte cheie bine alese pe Google?

Si exemplele pot continua.

Intr-adevar e mai usor sa munceasca altii pentru tine. Evident nimeni nu e obligat sa raspunda cuiva la asemenea intrebari daca nu vrea.

Cu toate acestea, cum poti gasi pe Internet ceea ce cauti fara sa te pierzi in marea de informatie irelevanta?

Aceasta e cu adevarat o problema ce ii atinge pe multi. Volumul de informatie disponibila online este imens. Si-atunci cum faci sa ajungi direct la acele informatii ce ce intereseaza? Incerc sa impartasesc in randurile de mai jos cateva elemente, poate ii ajuta si pe altii asa cum i-a ajutat pe cei carora le-am aratat.

In primul rand cautati ceva cat mai specific. Daca veti utiliza cuvinte generale cand aveti nevoie de ceva clar (spre exemplu jante cand aveti nevoie de jante din aluminiu de dimensiunea x) atunci veti gasi multe rezultate poate unele cu adevarat irelevante.

Folositi ghilimele. Atunci cand stiti exact ce cautati – numele unei formatii, titlul unei carti etc. puteti utiliza o cautare cu acel nume intre ghilimele. Astfel va vor fi intai afisate paginile care contin acea cautare exact – si apoi abia paginile cu date in care apare doar cate un cuvant.

Utilizati termeni care sa fie exclusi din cautare. Daca spre exemplu cautati informatiile legate de o carte – dar doriti sa nu cititi materiale despre pret sau evenimente lansare – mergeti la Cautare avansata si la “fara cuvintele” puteti pune: pret, lansare, eveniment.

Nu mergeti neaparat pe cautarea direct in siteul oficial al cuiva. Intotdeauna depinde de cat de bine este organizat siteul detinut de cei ce ofera ceea ce cautati. Spre exemplu, daca pe pagina TVR gasesti usor informatia daca te iei dupa navigare si butoanele de pe site, la Antena 1 nu e chiar la fel. Stiu pe cineva care voia sa ajunga direct la retetele oferite de bucatarul emisiunii de dimineata “Neatza cu Razvan si Dani”. A cautat si a cautat si s-a plictisit si a abandonat. Daca ar fi cautat pe un motor de cautare – sa zicem Google – utilizand numele bucatarului, numele postului si retete si forum (toate cu ghilimele eventual, dar nu ca fraza, ci fiecare cuvant separat) ar gasi imediat. In primele maxim 5 rezultate oferite. Si ar scuti mult timp si nervi.

Recomand sa nu cautati pe siteul cuiva direct – pentru ca uneori nici nu au buton de cautare sau nu au indexate bine informatiile. Aici evident insa ca depinde de site. Pe PRwave de exemplu gasiti usor informatia dorita, avand posibilitatea ca atunci cand va apar rezultatele cautarii sa selectati daca doriti sa fie cautate materialele cu toate cuvintele utilizate in cautare sau fraza exacta.

Contribuiti la adunarea informatii relevante. Poate ca erati in cautarea unor informatii despre cum se poate seta un program sa faca un anumit lucru. Poate ca ati gasit informatii disparate in mai multe locuri sau chiar intrebari similare pe unele forumuri. Poate ca totusi nu a fost suficient. Pornind insa de la ce ati gasit acolo poate ca ati reusit sa gasiti o solutie. Impartasiti aceasta informatie. Deseori o cautare pe Internet ne poate scuti de mult timp pierdut pentru a afla ceva. Asa cum altii au postat raspunsuri, imparasind din cunostintele si experienta lor, asa puteti face si voi. Stati linisititi, nu o sa muriti mai saraci din acest motiv – si spun asta pentru ca mai toti uita sa si dea ceva inapoi (nu mai zic sa ofere intai inainte de a cere).

Exemplu de cautare

Si pentru ca teoria e buna, hai sa vedem cum putem cauta ceva. Daca doriti sa aflati informatii despre un medicament – presupunem ca ii stiti numele si acesta e H, atunci puteti cauta pe internet H. Astfel veti obtine toate informatiile, in cam orice limba (daca nu ati setat altceva) disponibila. Daca doriti doar informatiile din limba romana puteti cauta H medicament. Daca doriti sa aflat propectul – H medicament prospect. Daca doriti sa aflati pretul: H medicament pret. Puteti alege si variante cu ghilimele – spre exemplu “H” medicament “pret”. Daca doriti sa aflati de unde il puteti lua din Bucuresti, poate fi utilizata o cautare de tipul “H” medicament “pret” “Bucuresti”. Si asa mai departe.

Posibilitatile sunt nenumarate. Si daca tot avem atatea la dispozitie ideal este sa le utilizam in mod eficient – pentru noi in primul rand.

De ce intrebarea din titlu? Pentru ca am remarcat ca elemente din cele scrise mai sus – care mie mi se par elementare – nusunt stiute de multi, inclusiv de multi cu pretentii. Am stat odata langa un astfel de minunat expert lasand persoana in cauza sa caute cam 45 de minute ceva. Nu a gasit. Cand in sfarsit m-a lasat si pe mine sa incerc, desi nu era din vreun domeniu cunoscut, in 5 minute aveam raspunsul. Se poate deci!

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge