Atentie la ce se intampla in propria ograda – greseli de PR

Probabil ca nimic nu este perfect si ca probleme pot aparea deseori si din diverse locuri neasteptate.

In PR se poate ca o greseala mica sa coste enorm. Astazi nu o sa vorbesc despre comunicate de presa – sau desi despre ele nu va fi o abordare in a critica vreo greseala din cadrul lor. Indiferent insa despre ce vorbim, deseori la ceva legat de PR orice mic detaliu neglijat si orice eroare poate aduce mari probleme.

In multe locuri exista o intreaga structura care stabileste mesajul final. Un comunicat este scris, revizuit/rescris, aprobat. Uneori sunt mai putine interventii, alteori mai multe. Uneori e nevoie de mai putine acorduri, alteori de o sumedenie de ok-uri pe un text.

Si chiar si cand se stie cu siguranta cum va arata materialul final, daca nu se stie si cum s-a trimis acesta catre destinatari nimic nu e sigur. Daca o alta persoana se ocupa de trimiterea comunicatului si nu stii exact ce a trimis s-ar putea sa ajungi intr-o situatie mai putin fericita. S-ar putea sa constati ca intre ceea ce stiai ca se trimite si ceea ce a aparut undeva exista mari diferente.

Modalitatea de reactie? Teoretic simpla: ceri socoteala celui ce a publicat cu greselile care tie ti-au sarit imediat in ochi. Critici poate erorile aparute in acel loc – si crezi ca atitudinea este pe deplin justificata.

S-ar putea insa ca aici sa descoperi ca problema nu e la destinatar ci la expeditor. Si-atunci consecintele s-ar putea sa fie si mai neplacute.

Care ar fi atunci modalitatea cea mai buna de reactie? Pauza. Analiza. Mai bine s-ar verifica sigur ce s-a trimis – sa nu fie probleme. Daca totul corespunde se poate lua legatura cu cei ce nu au infatisat in mod corect informatia. Daca insa se constata ca aceia au publicat ce au primit – adica un material cu erori? Solutie iarasi simpla: se trimite rapid un email cu informatiile corecte. Poate si niste scuze ar merge si de asemenea rugamintea de a face modificari – pana la urma nimeni nu va datoreaza ceva.

Iata asadar cum mici lucruri pot aduce mari probleme. Nu e usor, nu este insa nici greu. Presupune exercitiu si putina gandire, insa se pot obtine beneficii pe termen lung.

Share
51 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge