Principiul reciprocitatii in afaceri

Bine faci, bine gasesti.

Dupa fapta si rasplata.

Iata doar doua dintre proverbele care evidentiaza faptul ca exista un echilibru. Se sugereaza implicit ca ceea ce oferi, aceea primesti. Un soi de principiu al reciprocitatii. Am mai putea aminti fiecare pasare pre limba ei piere.

Se poate vorbi insa de reciprocitate in afaceri?

Se spune ca afacerile nu sunt caritabile, ca scopul unui business este acela de a aduce bani. Un lucru logic – toti trebuie sa traim si pentru trai avem nevoie de bani. (Nu intram acum in detalii legate de cat de multi bani are nevoie o persoana pentru a trai si de cat de usor e sa uiti sa apreciezi ceea ce ai si sa ceri din ce in ce mai mult.)

Daca oferi si faci bine – in afaceri – primesti acelasi lucru?

Daca ajuti pe cineva, primesti ajutor? Daca esti serios si iti indeplinesti partea ta de contract, se indeplineste si partea cealalta (plata)?

Si, in oglinda, daca faci rau cuiva (marile sau micile “tepe”) iti merge rau? Adica… dupa fapta si rasplata – care rasplata e plata unora ce vor primi aceeasi rasplata s.a.m.d.?

Cate cazuri stiti de a face bine (prin aceasta neintelegand caritate ci respectarea obligativitatii contractuale) si in schimb de primit bine? Dar de primit mai putin bine? Si cum le merge celor din urma?

Exista asadar reciprocitate in afaceri?

Share
3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge