Cui ii place adevarul spus in fata?

pisoi_prieteniMulti se cred atoatestiutori. Sau daca nu chiar asa, macar cunoscatori a numeroase domenii sau… macar detinatori ai cunostintelor depline in domeniul de activitate.

La fel toti au perioade in viata mai bune si mai putin bune. Toti fac alegeri uneori mai inspirate, alteori mai putin inspirate. Uneori aceste persoane au aproape prieteni.

Dar ce inseamna insa comunicarea intre prieteni si cat de departe poate ea merge?

Se spune ca un prieten adevarat este cel ce iti spune in fata si lucrurile pe care NU vrei sa le auzi, nu cel ce iti canta in struna si iti spune doar ce vrei sa auzi.

Gadilatul urechii aduce evident multe beneficii – nu zicem nu. Uneori insa ai nevoie de cineva care sa iti ofere o parere sincera si o perspectiva ce poate nu e cea la care te astepti.

catei_prieteniDesigur ca e foarte important modul in care se spune un anumit lucru. Conteaza enorm atitudinea, tonul, mimica, abordarea si asa mai departe. Dar, presupunand ca avem de-a face cu o persoana ce stie sa comunice si nu are o atitudine nepotrivita, cum reactionam la lucrurile pe care nu dorim sa le auzim?

O parte din oameni apreciaza aceste dezvaluiri. O perspectiva diferita poate face lumina in anumite situatii si poate ajuta enorm.

Multi altii insa nu apreciaza deloc adevarul sau o perspectiva diferita. Ajung chiar sa se certe/desparta de prieteni de ani buni de zile pentru ca acestia au indraznit sa le spuna verde in fata o parere sau ceva mai putin comod.

Cu greu accepta cineva criticile. E firesc sa ai o atitudine de respingere a acestora atunci cand totul se face intr-o maniera nepotrivita, insa atunci cand acele critici sunt constructive e chiar pacat sa nu le iei in seama. Cand o critica vine de la un prieten, atunci s-ar putea ca oportunitatea sa fie cu atat mai buna de a imbunatati ceva.

Si totusi… cui ii place adevarul spus in fata?

Cine vrea sa auda ca din punctul altora de vedere face o alegere gresita?

Cine vrea sa auda ca a facut ceva mai putin bine? sau ca o anumita actiune pe care o planuieste nu e tocmai inspirata?

Cine e dispus sa ia in calcul criticile?

Tinand cont de raspunsul la aceste intrebari vin si mai adaug una: cei ce nu ii iubesc pe cei ce le spun lucrurile in fata, cum actioneaza atunci cand ei sunt pusi in situatia de a spune un adevar deloc usor unui prieten?

Si… ce e de fapt prietenia in acest context? Voi cat de departe mergeti in relatiile voastre?

Share
44 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge