Pe oameni ii descoperi in micile detalii

Stiti ceva oameni. Inevitabil sa nu cunoasteti. Colegi (de scoala/facultate/cursuri/serviciu etc.); prieteni; rude – iata cateva categorii.

Asa cum am mai spus aici unii sunt versati in a crea o buna prima impresie. Da, nu mai vorbesc de naturalul pierdut, de tona de masti puse. Nu azi cel putin. Altii iti analizeaza fiecare element: de la cum arata degetele la cum le tii, de la cum stai la cum privesti si tot asa. Unii stiu ca toate acestea trebuie interpretate si in functie de persoana – ca nu e totul standard – altii inca nu au auzit de acest element (asa ca daca te mananca nasul si te scarpini usor pentru ca te jeneaza incredibil… sa stii ca orice ai spune va fi luat de unii pe post de minciuna).

Dar omul nu e acesta. O persoana e descoperita in multiple interactionari – si cat mai diverse. Sa luam un exemplu din zona profesionala (intai). Te intalnesti cu un grup – cateva persoane – sa spunem 5 – de la 4 companii. Doua persoane sunt, evident, colege. Una dintre persoanele ce reprezinta singure o organizatie e cea care a facut cunostinta tuturor – fiind singura cunoscuta de toti. Desigur aceasta persoana are interesul sau pentru ca discutia sa decurca intr-un anumit fel si, mai ales, pentru ca rezultatul sa fie unul anume. Si totusi in timp ce ceilalti discuta aceasta persoana, desi mimeaza interesul, vezi ca are o privire ce arata ca e cu mintea departe. Dar de fapt nimeni nu se concentra asupra ei. Nu-i nimic, si peste zece minute e la fel. Fireste, acesta e un mic exemplu – insa imaginati-va cate aflati in intalniri/sedinte multiple cu aceleasi persoane. Cate aflati daca acordati un pic de atentie detaliilor, desigur!

Sa ajungem si in zona personala. Sa presupunem ca incepeti sa va vedeti – intr-un cerc de prieteni – mai des cu o anumita persoana. Poate ca prima impresie e una – insa o parere despre acel om puteti oferi abia dupa multe interactionari: si cand i-a fost bine, si cand i-a fost mai greu. O vedeti cum reactioneaza cand se plictiseste. Glumind, as spune ca vedeti din ce da/ce bataie. Dar de fapt nu e gluma, e realitatea. S-ar putea sa va termine datul in exces din picior sau, poate mai rau, batutul in orice: pahare, masa, margini scaune/fotolii etc. Pentru ca multi au ticuri, iar unele dintre acestea pot fi de nesuportat pentru anumiti oameni (fapt ce nu e de condamnat). Nu uitati insa si ca ticurile se acutizeaza in timp.

Apoi, poate va deranjeaza modul in care o persoana reactioneaza in numite momente/imprejurari. Poate panica excesiva nu va place. Poate va doriti alaturi oameni care sa reactioneze altfel.

Pe oameni ii descoperi si in anumite reactii. Poate ca anumite idei/principii sustinute sus si tare in timp pica automat atunci cand nu mai e vorba ca o persoana din afara sa le respecte ci chiar ei, cei ce pana atunci le propovaduiau. Si aceasta spune multe – apropo si de dubla masura.

Si lista poate continua. Cert e ca pe oameni ii descoperi in micile detalii si nu in marile impresii.

Share
4 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge